Gradovi

Ban: 34 grupe širom sveta lojalne Islamskoj državi

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun je izjavio da su do sredine decembra 34 grupe širom sveta proglasile lojalnost Islamskoj državi i dodao da će se taj broj tokom 2016. godine samo povećavati.

Ban je istakao da IS predstavlja „opasnost bez presedana“, zbog svoje sposobnosti da uveri grupe iz čitavog sveta poput Filipina, Uzbekistana, Pakistana, Libije i Nigerije da joj iskažu lojalnost, prenela je agencija AP.

On je dodao i da bi članice UN trebalo da se pripreme na povećanje broja napada grupa povezanih sa IS, čiji članovi putuju u druge zemlje kako bi vršili napade i razvili svoju mrežu.

„Nedavno širenje sfere uticaja IS-a van zapadne i severne Afrike, Bliskog Istoka i južne i jugoistočne Azije ukazuje na obim i brzinu kojom je opasnost narasla u samo 18 meseci“, rekao je prvi čovek UN-a.

Činjenica koja povećava pretnju od IS je to što je to „najbogatija teroristička organizacija na svetu“, koja je 2015. godine od nafte i naftnih derivata zaradila, prema procenama, 400 do 500 miliona dolara, uprkos embargu na trgovanje naftom sa tom organizacijom, izneo je Ban.

Prema podacima misije UN u Iraku, IS samo od poreza na ulaz cisterni na teritoriju pod svojom kontrolom godišnje ubire gotovo milijardu dolara.

Džihadisti su pre manje od dve godine zauzeli velika područja Iraka i Sirije i, uprkos međunarodnim naporima da budu poraženi, Ban navodi da je IS i dalje prisutna u obe te zemlje i nastavlja da se širi.

Dan Kitwood, Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh