Gradovi

Ban: Nasilje opozicije odložilo primenu sporazuma

NJUJORK – Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je u najnovijem izveštaju o Kosovu izrazio zabrinutost zbog nasilja kojem je pribegla kosovska opozicija ocenivši da je takav razvoj događaja doprineo odlaganju nekih aspekata primene sporazuma Beograda i Prištine, pre svega formiranja ZSO.

Ban je precizirao da se to odnosi na sporazume iz aprila 2013. i avgusta 2015. godine i ukazao da dogovori u pravcu uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu nisu ispunjeni u određenom vremenskom okviru.

On je istakao i da ceni posvećenost Beograda i Prištine da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU u najbližoj budućnosti.

Izveštaj koji je pripremio generalni sekretar UN Ban Ki-mun obuhvata period od 16. oktobra prošle godine do 15. januara ove godine, a o njemu će kasnije ovog meseca raspravljati Savet bezbednosti UN.

Ukupna bezbednosna situacija na Kosovu ostala je generalno stabilna u ovom periodu uprkos nasilju tokom političkih protesta, navodi se u nacrtu izveštaja koji je Tanjugu prosledila kancelarija UN u Beogradu.

U izveštaju se napominje da je taj period obeležilo kontinuirano ometanje funkcionisanja kosovskog parlamenta od strane opozicionih poslanika, koji su protestovali delom i zbog sporazuma usvojenog u avgustu 2015. u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

„Kontinuirana upotreba nasilja i zapaljive retorike opozicije je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Takve akcije su neprihvatljive i nemaju mesta u demokratskom društvu i mogu samo da imaju negativan uticaj na Kosovo“, navodi Ban.

„Pozivam sve strane da udvostruče napore u interesu svih koji žive na Kosovu. Cenim posvećenost i Prištine i Beograda da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU u najbližoj budućnosti“, navodi Ban.

Prema njegovim rečima, demonstriranje suštinske opredeljenosti za vladavinu zakona na Kosovu traži i brzu i odlučnu akciju radi punog uspostavljanja i operacionalizacije Specijalnog suda i u tom smislu pozdravio saopštenje holandske vlade od 15. januara o tome da sedište ove institucije bude u Hagu.

„Očekujem da svi učesnici deluju efikasno u pravcu zaključenja preostalih koraka u skladu sa odlukama koje je donela skupština Kosova u avgustu 2015.“, navodi Ban.

Prioriteti Unmika ostaju unapređivanje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, kao i nastavak konstruktivne saradnje sa Prištinom i Beogradom i svim zajednicama na Kosovu, navodi se u izveštaju o tromesečnom radu te misije.

Uz izveštaj UN koji je pripremio Ban Ki mun, objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u kome se navodi da je u pomenutom periodu ova misija nastavila svoje aktivnosti nadzora kao i primenu izvršnih funkcija u skladu sa svojim mandatom u oblasti vladavine zakona.

AP Photo/Michel Euler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh