Gradovi

Ban: Ograničenja na balkanskim granicama-kršenje Konvencije

NJUJORK – Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je danas da ograničenja na granicama duž balkanske izbegličke rute, uključujući Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju, predstavljaju kršenje međunarodne Konvencije o statusu izbeglica.

Generalni sekretar UN je u potpunosti svestan pritisaka sa kojima se suočavaju mnoge evropske države, ali poziva sve zemlje da održe svoje granice otvorenim i da deluju u duhu podele odgovornosti i solidarnosti, uključujući širenje legalnih puteva za pristup azilu, saopštio je danas Banov portparol Stefan Dižarik.

Ban sa velikom zabrinutošću prati rastući broj ograničenja na granicama duž balkanske kopnene rute i ocenjuje da ona nisu u skladu sa Konvencijom iz 1951. godine o statusu izbeglica i njenim protokolom iz 1967. pošto „individualno određivanje izbegličkog statusa i procena o individualnim potrebama za zaštitom nisu omogućeni“.

Generalni sekretar UN, takođe, primećuje da je broj tražilaca azila koji u Grčku ulaze iz Turske i dalje nesmanjen, te da zatvaranja granica dovode Grčku u tešku situaciju, dok u međuvremenu Turska već udomljuje prekomerni broj od 2,6 miliona izbeglica i tražilaca azila, navodi se u saopštenju.

Prvi čovek svetske organizacije podseća da se velika većina izbeglica nalazi u zemljama u razvoju i ističe da postoji istinska potreba za podelom odgovornosti na globalnom nivou.

To će biti jedno od ključnih pitanja na samitu Generalne skupštine UN o velikim kretanjima izbeglica i migranata, koji će biti održan 19. septembra u Njujorku, najavljuje se u saopštenju.

AP Photo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh