Gradovi

Ban pozvao na obustavljanje „ludila“ nuklearnih proba

NJUJORK – Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas SAD, Kinu i druge nuklerane sile da obustave „ludilo“ nuklearnih proba, time što će konačno ratifikovati Obuhvatni sporazum o zabrani nukleranih proba koji ove godine navršava 20 godina.

„Pozivam osam preostalih država koje to nisu učinile da bez odlaganja potpišu i ratifikuju sporazum,“ rekao je Ban u Beču na događaju povodom godišnjice Sporazuma.

On je istakao da nuklearne probe truju vodu, izazivaju rak i zagađuju zemlju radioaktivnim materijama za generacije koje dolaze.

„Ovde smo da odam poštu žrtvama i zabranimo i obustavimo nuklerane probe. Prvo i pre svega treba da podučimo svet da prekine s ovim ludilom,“ dodao je on, prenosi AFP.

Sporazum o zabrani nukleranih proba, koji je stavljen na potpisivanje u septembru 1996.godine, zabranjuje sve nuklearne eksplozije i do sada su ga potpisale 183 a ratifikovale 164 države, uključujući Rusiju, Francusku i Britaniju, tri od devet zemalja koje imaju ili za koje se veruje da imaju nuklearno oružje.

Međutim, da bi Sporazum stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje 44 država sa nuklearnom tehnologijom, od kojih osam to nije učinilo.

Reč je o SAD, Kini, Indiji, Pakistanu, Severnoj Koreji i Izraelu, kao i Iranu i Egiptu.

SAD, Kina, Egipat, Iran i Izrael, za koji se veruje da ima nuklerano oružje iako to nikada nije potvrdio, potpisale su sporazum ali ga nisu ratifikovale.

Američki predsednik Barak Obama je ubrzo po dolasku na dužnost rekao u Pragu 2009. godine da će „odmah i agresivno početi da radi na ratifikaciji od strane SAD“.

To se još nije desilo, a Obama napušta dužnost u januaru 2017.godine.

AP Photo/Ronald Zak

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh