Ekonomija

Banke neće naplatiti 3,5 milijardi evra kredita?

banke banka bankari bankar kupci potrošači red redovi šalter pošta plaćanjeFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

+

Na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma, rečeno je da je u Srbiji udeo problematičnih kredita dostigao cifru od oko 22 odsto u odnosu na ukupan broj kredita.

„Problemi“ se ipak mogu prodati

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke, Slavko Carić, rekao je da informacije od decembra prošle godine pokazuju da je udeo problematičnih kredita u ukupnim kreditima oko 22,3 odsto, i da oni nikada nisu bili veći. On je naveo primer da je Erste banka uspela u poslednjih nekoliko meseci da proda dva velika portfelja NPL-ova i da je cena za njih bila i više nego zadovoljavajuća. Carić je kazao da je važno da nakon kupoprodaje to ne bude proces koji će trajati godinama i „da investitor ne gleda u pasulj, već da ima proces koji će biti brži i efikasniji“.

„Banke su u 2014. i 2015. prodale ili ustupile 94 milijarde dinara NPL-ova, uz naknadu od 46 milijardi dinara što je oko 50 odsto. Od toga 35 odsto je ostalo u bankarskom sektoru gde su banke kupovale jedne od drugih, a 65 odsto ostao na istom nivou, nije se povećavao. Ipak treba sačekati podatke za 2015. godinu“, rekla je ona i dodala da je dosta regulative pokrenuto u protekloj godini u cilju rešavanja loših kredita i pokretanja privredne aktivnosti.

Predsednica Izvršnog odbora AIK Banke, Jelena Galić, istakla je da je nivo nenaplativih kredita na visokom nivou i da je primetna uzdržanost banaka da proaktivnije krenu sa rešavanjem problema.

„Ako govorimo o tome u kom pravcu treba ići da bi se smanji nivo loših kredita, prvi pravac treba da bude to da banke budu još više aktivnije u rešavanju tog pitanja, a da nadležne institucije nastave sa sistemskim pristupom“, rekla je Galić.

Ona je pohvalila sve dosadašnje korake koji su preduzeti u pravcu podsticanja domaćeg finansijskog sistema.

Galić je ukazala da je važno dalje sprečavanje akumuliranja loših plasmana.

Važno je da se ne odlaze problem, već da se ide u susret problemu“, istakla je ona.

Predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, Marinos Vatis, smatra da, na žalost, nema jedinstvenog rešenja za ovaj problem i da će on postojati dokle god banke pozajmljuju i kreditiraju.

Kako je kazao, loši krediti jesu veliki problem, a od 2009. broj nenaplativih kredita se duplirao i oni se uglavnom odnose na mala i srednja preduzeća.

„NPL-ovi su kao neka vrsta hronične bolesti, ali imamo zdrav bankarski sistem na delu“, istakao je on i dodao da bi trebalo problem posmatrati iz tri ugla- države, banke, preduzeća.

Bitno je koji deo ovog trougla nije uradio svoj domaći zadatak, rekao je Vatis i dodao da što su čvršći propisi, brže će se otkloniti ovi problemi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh