• Novosti online

  Барок, Велики рат и Ђура Јакшић

  Манифестација „Музеји за 10” одржава се пети пут, траје до 19. маја и обухватиће обележавање Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. Током седам дана програма у 46 градова Србије, 76 музеја и сродних институција на 120 локација нуде публици бројне садржаје уз бесплатан улаз. Овогодишња тема – Музеји као средишта културе: будућност традиције – фокусираће се на нову улогу музеја као активних учесника у њиховим заједницама.

  У Народном музеју у Београду, поред сталне поставке на три нивоа, публика може да ужива у актуелној гостујућој изложби „Бернинијева школа и римски барок” и представљању „Београдске мумије”, уз серију предавања поводом обележавања 175 година ове куће, уз бројне радионице и концерте. У Историјском музеју Србије, поред изложбе „Крај Великог рата 1917–1918”, планирано је извођење представе „Време части и поноса”, о развоју великог ратног и личног пријатељства између Војводе Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића и дуодраме „Брат и сестра”, једночинке посвећене Надежди и Растку Петровићу.

  Бројни програми резервисани су за Нови Сад, од радионице за израду римских женских фризура у Завичајној збирци Музеја града Новог Сада у Сремским Карловцима, преко игранке у Музеју Војводине: „Позив на твист под сјајем звезда” и отвореног дечјег кутка у Спомен-збирци Павла Бељанског, до изложбе старих аутомобила и радних машина у Луци Нови Сад. Поводом изложбе „Ђура Јакшић. Између Мита и стварности”, која обједињује више од четрдесет уметничких дела нашег познатог уметника из неколико музејских колекција у новосадској Галерији Матице српске, у програму „Слика у гостима” посетиоци ће током викенда имати специјалну прилику да погледају најпознатији портрет који је урадио овај сликар, реч је о делу „Девојка у плавом”, док ће у исто време београдска публика у Народном музеју видети чувену слику Уроша Предића „Надурена девојчица”.

  У Галерији слика Сава Шумановић у Шиду, поред ремек-дела нашег значајног сликара моћи ће да се посети и концерт „Вечерњи облаци”, композицију инспирисану истоименом Шумановићевом сликом, а у Народном музеју у Лесковцу програм је прожет стручним вођењима, креативним радионицама, пројекцијама филмова, предавањима, представама, концертима, чајанком за најстарије суграђане.

  У Центру за културу, образовање и информисање Градац у Рашки публици ће се путем изложби, радионица и предавања представити Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности и Музеј афричке уметности из Београда, као и Музеј слатка из Краљева.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com