Gradovi

Barselona: Protest hiljada katalonskih separatista

BARSELONA – Na hiljade katalonskih separatista okupilo se danas u Barseloni na protestu zbog pravnih prepreka koje je vlada Španije postavila pred katalonske političare koji se zalažu za nezavisnost pokrajine, navodi AP.

Agencija navodi da se nekoliko katalonskih poslanika suočilo sa sudskim procesima koje je protiv njih zatražila španska vlada zbog organizovanja referenduma o otcepljenju 2014 koji je bio protivan tadašnjoj odluci suda i zbog drugih regionalnih zakona osmišljenih u cilju pripreme puta ka otcepljenju Katalonije.

Među tim političarima su i bivši predsednik tog regiona Artur Mas i aktuelna predsedavajuća katalonskog parlamenta Karme Forsadel, koji prisustvuju današnjem protestu.

AP navodi da su aktivisti organizovali oko 150 autobusa kojima su demonstranti dovezeni iz unutrašnjosti i manjih gradova kako bi učestvovali na mitingu koji se održava u blizini Španskog trga u Barseloni. Jedan od organizatora je pristalicama koji su mahali zastavama poručio da ima „poruku za špansku državu“.

„Ukoliko napadnete naše demokratski izabrane predstavnike, napali ste naše institucije, naš narod i naš suverenitet i mi to nikada nećemo dopustiti“, kazao je predsednik separatištičke grupe „Omnijum“ Đordi Kuičart.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Na hiljade katalonskih separatista okupilo se danas u Barseloni na protestu zbog pravnih prepreka koje je vlada Španije postavila pred katalonske političare koji se zalažu za nezavisnost pokrajine, navodi AP. AP foto – Manu Fernandez

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh