• Novosti online

  Бата Живојиновић добија улицу на Врачару

  Комисија за споменике и називе тргова и улица данас је једногласно усвојила иницијативу да Бојанска улица на Црвеном крсту на Врачару понесе име по српском и југословенском глумцу Велимиру Бати Живојиновићу.

  Поводом обележавања три године од смрти славног глумца Велимира Бате Живојиновића, магазин „Базар”, компанија „Борба” и Горан Весић, у својству грађанина, покренули су иницијативу да једна од београдских улица добије назив по овом уметнику, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

  Предлог Горана Весића је да Бојанска улица на Црвеном крсту понесе име славног глумца.

  „Велимир Бата Живојиновић је наша велика глумачка легенда. Он је својим немерљивим уметничким и културним доприносом обележио једну златну еру српске, југословенске и светске кинематографије. „Валтер брани Сарајево”, „Скупљачи перја”, „Битка на Неретви” и многи други филмови само су неки у којима је остварио јединствене и неприкосновене улоге, које ће остати као печат једног невероватног и непоновљивог дара”, наводи се у иницијативи Горана Весића, коју је образложила председница Комисије Андреа Радуловић, преноси Танјуг.

  Чланови Комисије за споменике и називе тргова и улица једногласно су усвојили и предлоге одлука за именовање 3.009 неименованих улица у оквиру пројекта ажурирања адресног регистра и то на подручју градских општина Чукарица, Раковица, Нови Београд, Лазаревац, Барајево, Младеновац, Обреновац и Сопот.

  „До сада смо именовали 1.897 неименованих улица, а сада су усвојени и предлози одлука за именовање још 3.009 улица и то на територији Чукарице 150 улица, у Лазаревцу 579, на Новом Београду 75, у Младеновцу 457 улица, Барајеву 705, Обреновцу 764 и Сопоту 279 улица.

  Како би те улице добиле права имена, сарађивали смо са Академијом наука и уметности, Војском Србије, Министарством унутрашњих послова, Министарством одбране, Градском библиотеком и многим другим установама, али су највећим делом иницијативе за називе улица давали сами грађани и локалне заједнице”, објаснила је Радуловић на седници.

  Комисија је усвојила и иницијативу РТС-а за постављање скулптуре Милоја Миће Орловића, истакнутог телевизијског водитеља, новинара и уредника, са идејом да предложена локација буде испред зграде у Таковској 10 уколико се све релевантне институције усагласе. Скулптура која би била постављена је ауторско дело вајара Небојше Савовића Неса.

  На седници је усвојена и иницијатива Горана Весића, у својству грађанина Београда, да се подигне споменик деспоту Стефану Лазаревићу на простору између Гундулићевог венца, Дринчићеве и Палмотићеве улице.

  У иницијативи стоји да две улице у Београду већ носе име по њему и да због његовог изузетног значаја у нашој историји, односно у вођењу српске деспотовине у њеним најтежим тренуцима и утемељењу Београда као српске престонице, деспот Стефан заслужује и спомен-обележје.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com