Novosti online

Батајничани 36 година стрепе због гасовода испод кућа

Житељи батајничких улица Мајора Зорана Радосављевића, Жарка Обрешког, Темеринске и околине са страхом већ 36 година улазе у своје домове, због магистралног и разводног гасовода који пролази испред њихових кућа. Више од три деценије они очекују да ће надлежни из града да реагују и учине нешто да се овај гасовод измести из насељеног места. Последњу наду покопало им је доношење Генералног урбанистичког плана и Плана генералне регулације којима је предвиђено да се простор око гасовода у дужини од око километар где је 36 кућа, 18 помоћних и три пословна објекта буде зелени заштитни појас. Због те одлуке они страхују да ће на крају морати да се иселе из својих домова у којима су неки живели пре постављања гасовода.

– Гасовод је изграђен од 1978. до 1979. године, а цеви су постављене и на три метра од кућних прагова. Како су се и тада суграђани бунили, све је рађено уз интервенцију полиције. Годину дана касније, догодила се експлозија на гасоводу у Батајници на 500 метара од првих кућа на којима су попуцала стакла. У целом насељу осетило се подрхтавање тла – причају представници грађана Батајнице.

Када је гасовод постављен, на том простору било је 14 кућа, али се годинама број житеља и стамбених објеката повећавао.

Насељавали су се у овај крај људи са свих страна, нарочито деведесетих година. Као и многи у граду, и они су зидали куће без дозвола, али им никада нико, како кажу, није рекао да то не смеју да раде, нити их је упозорио на гасовод.

Разговор са грађанима
Градоначелник Синиша Мали рекао је да су надлежни у граду разговарали са представницима „Србијагаса” и инжењерима пре израде Плана детаљне регулације.

– Разговараћемо и са грађанима. У току разраде тог плана ући ћемо у детаље око сваке куће, око сваког метра тог гасовода – рекао је Мали.

– Када смо видели да су Генерални урбанистички план и План генералне регулације на јавном увиду одлучили смо да реагујемо јер је гасовод остављен у постојећем стању, а сви објекти који су постојали пре његове изградње и они који су саграђени после постављања, нашли су се у заштитном зеленом појасу. Све парцеле у заштитном појасу планирају се као јавна површина, што значи да објекти са тих површина могу бити уклоњени. Поднели смо амандман на предлог ПГР-а, а 836 грађана је потписало сагласност да гасовод буде измештен из насељеног дела Батајнице. Поред примедби на план упућених градском секретаријату, обратили смо се писмом свим структурама за које сматрамо да могу имати утицаја на решавање нашег проблема. Тражили смо и да се обратимо одборницима пред градском скупштином, али смо одбијени – кажу Батајничани.

Сматрају да експропријација није најбоље финансијско решење јер би изискивало много новца.

– Израчунали смо да ако се бруто површина постојећих стамбених објеката помножи са ценом квадрата (узета цена по којој се углавном врши експропријација) од 500 евра добија се цифра од 4.500.000 евра само за стамбене објекте без земљишта. Цена земљишта у Батајници креће се од 2.000 до 6.000 евра по ару. После ове математике, питамо се да ли ће и када град и држава бити у могућности да обезбеде та средстава, а да не причамо о томе шта ће бити са нашом безбедношћу – кажу Батајничани.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh