Svet

BBC: UN odlučila u korist Asanža

BBC navodi da će UN tu odluku objaviti sutra.

dzulijan asanz

Prethodno je Asanž, koji je više od tri godine u ekvadorskoj ambasadi, izjavio je da će se sutra predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren.

„Ako UN sutra objave da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću u podne iz ambasade i prihvatiti da me britanska policija uhapsi jer nema izgleda za dalje žalbe koje bi imale smisla“, naveo je u saopštenju Asanž.

Asanž: Predaću se ako UN presudi protiv mene

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž saopštio je danas da će se u petak predati britanskoj policiji ako panel UN presudi da nije bio nezakonito uhapšen.

Asanž je na tviteru napisao će prihvatiti odluku protiv njega ali i da se nada da će moći slobodno da ode ako bude u njegovu korist, preneo je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

„Ako UN sutra saopšte da sam izgubio spor protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske izaći ću iz ambasade u petak u podne i dozvoliti britanskoj policiji da me uhapsi jer nema značajnog izgleda za dalje žalbe“, navedeno je u saopštenju koje je organizacija Vikiliks objavila na tviteru.

U saopštenju se dodaje da, ako odbor donese odluku u njegovu korist i „utvrdi da su državne strane postupale nezakonito“, Asaž očekuje da mu se odmah vrati pasoš i prekinu dalji pokušaji njegovog hapšenja.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Asanž je 2014. podneo žalbu UN tvrdeći da je „arbitrarno pritvoren“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh