Gradovi

BDP 20. februara skromno obeležava svoj Dan

BEOGRAD – Beogradsko dramsko pozorište obeležiće 20. februara svoj Dan i tim povodom dodeljena su tradicionalna godišnja priznanja.

Odlukom Upravnog odbora Gran pri „Tatjana Lukjanova“ – nagrada za višegodišnji doprinos BDP-u i pozorišnom životu Srbije, dodeljena je Ljubinki Klarić.

Nagrade za umetnički doprinos članova ansambla kuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama BDP-a u 2015. godini, pripala su Hani Selimović i Egonu Savinu, dok su nagrade za radni doprinos „Mihajlo Fejzulovski“ za ostvarene rezultate u 2015. godini dobili Predrag Panić, Života Simić i Olivera Milosavljević.

Pozorište će 69. godišnjicu, obeležiti skromno, u skladu sa, kako navode u saopštenju, „trenutnim materijalnim položajem institucija kulture u gradu i zemlji“.

Na Dan pozorišta na Velikoj sceni „Rade Marković“ biće izvedena predstava „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića.

Proteklu godinu u BDP-u obeležili su veliki broj novih naslova i ostvarenih gostovanja.

Pozorište na Crvenom krstu imalo je čak sedam premijera, što u sopstvenoj produkciji, što kao koprodukcije, predstavivši publici podjednako savremene autore (Siniša Kovačević, Aleksandar Jugović, Jasmina Reza, Dejan Dukovski, Brajan Fril) i klasike 20. veka (Nušić, Nabokov).

Uspešno je realizovan projekat „Teatarski most“ kroz mnogobrojne razmene sa domaćim i teatrima iz regiona.

Na scenama BDP-a gostovala su pozorišta iz Sombora, Novog Sada, Subotice, Kraljeva, Kikinde, Banja Luke, Prijedora sa najnovijim produkcijama.

Međunarodna saradnja obogaćena je kroz saradnju sa Beogradskim irskim festivalom, koji se tradicionalno održava početkom marta meseca, a povodom obeležavanja nacionalnog praznika Republike Irske – Dana Sv. Patrika.

U okviru festivala premijerno je izveden komad Brajana Frila “Ples sa bogovima”, u režiji Aleksandra Dunđerovića.

Potpisan je i protokol o umetničkoj saradnji sa Volkov teatrom – Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja, koje je u maju mesecu gostovalo na sceni BDP-a sa predstavom „Mesec dana na selu“ Ivana Turgenjeva, u režiji Jevgenija Marčelija.

Premijera Nabokovljevog „Poziva na pogubljenje“, u režiji Bobana Skerlića, produkcija BDP-a, bila je na 16. Međunarodnom Volkov festivalu u Jaroslavlju, septembra 2015. godine.

Predstave Beogradskog dramskog pozorišta gostovale su u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Austriji, Australiji i u proseku čak pet puta mesečno na domaćim scenama van Beograda.

Nastavljena je, takođe, saradnja sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda, koja omogućava diplomcima ove institucije da rade u profesionalnim uslovima na samom početku karijere.

Predstave BDPa- sa uspehom su učestvovale na domaćim i međunarodnim festivalima.

Beogradsko dramsko pozorište osnovano je 1947. godine, pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava „Mladost otaca“ u režiji Petra S. Petrovića, po tekstu Borisa Gorbatova, odigrana je 20. februara 1948. godine.

Foto Tanjug, T. Valič/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh