Gradovi

Beč je i prestonica džihadizma

BEČ – Beč je jedna vrsta prestonice džihadizma u Evropi, upozoravaju danas eksperti Fakultera za kriminologiju Univerziteta u Sarajevu.

„Glavni grad Austrije je centar radikalizacije unutar EU. Oni koji su iz Bosne i Hercegovine pošli u Siriju su svi indoktrinirani u Beču i Austriji“, istakao je kriminolog Goran Kovačević u izjavi austrijskoj televiziji „Servus TV“.

Bosna bi, kako konstatuje austrijska televizija, uskoro mogla ponovo upasti u „haosi i nasilje“, pošto etničke, verske i političke tenzije rastu iz dana u dan.

Ukoliko bi radikalni islam dalje jačao „bure baruta“ bi moglo brzo eksplodirati, ističe „Servus TV“, podsećajući da se više stotine Bosanaca prikljcucilo Islamskoj državi na Bliskom istoku i vraćaju se i Evropu spremni za borbu.

S tim u vezi ukazuje se na sela, samo par kilometara od hrvatske, a time i granice EU, u kojima se vijore zastave Islamske drzazve.

„Servus TV“ je obišao mesto Gornja Maoča, u kojem, kako je rečeno u prilogu, nisu pronađeni samo tragovi koji vode ka Siriji i Iraku, već i oni koji vode ka Austriji.

Bosanski analitičar Srećko Latal je naglasio da Bosna i Hercegovina neće postati džihadistička država sve dok se bude sprečavao raspad te države.

„Bosanski muslimani su orijentisani prema zapadu, sve dok zapad bude garantovao teritorijalni i pravni integritet zemlje“, naglasio je Latal.

Dve decenije posle rata je, prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina danas pred odlučujućom prekretnicom.

Etničke tenzije rastu jer su podsticane od strane političara, a EU se sve više marginalizuje, dok zemlje poput Rusije i Turske pokušavaju da povećaju svoj uticaj, objasnio je Latal.

„EU gubi PR utakmicu“, upozorava Latal.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh