Gradovi

Bečka konferencija o balkanskoj ruti, kritike EU

BEČ – Na inicijativu Austrije sutra će u Beču biti održana konferencija 18 ministara spoljnih i unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana posvećena migrantskoj krizi na balkanskoj ruti, što je izazvalo nezadovoljstvo Atine zbog toga što nije pozvana na sastanak i kritike EU da neke države-članice deluju izvan dogovorenih okvira.

„Zabrinuti smo da pojedine države članice deluju izvan dogovorenih okvira“, rekla je danas u Briselu portparol Evropske komisije Nataša Berto.

Konferencija se inače održava na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl-Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca, a Srbiju će predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić.

Na konferenciji pod nazivom „Zajedničko upravljanje migracijom“ učestvovaće i ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Slovenije, najavljeno je u saopštenju.

Cilj skupa je usaglašavanje u vezi aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija, dodaje se u saopštenju.

Učesnici konferencije razgovaraće o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o „civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama“.

Po završetku konferencije planirana je konferencija za štampu.

U međuvremenu Grčka je zvanično uložila diplomatski protest zato što nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti.

„Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke uz odsustvo Grčke koje se imale posledice pod Grčku i njene granice“, naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u protestnoj noti.

Grčka je već ranije optužila Austriju da minira postizanje zajedničkog evropskog rešenja za izbegličku krizu svrstavajući se među „hardlajnere EU“.

Premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarao je danas telefonom sa holandskim kolegom Markom Ruteom, čija zemlja predsedava EU, izrazivši nezadovoljstvo zbog toga što Grčka nije pozvana na sastanak, kao i zbog pojačanih pograničnih mera koje su zbog migranata uveke balkanske zemlje.

I Evropska komisija kritikovala je za sutra zakazanu konferenciju o zapadnom Balkanu u Beču, posvećenu balkanskoj ruti koju koriste izbeglice.

„Zabrinuti smo da pojedine države članice deluju izvan dogovorenih okvira“, rekla je danas u Briselu portparol Evropske komisije Nataša Berto.

Ona je, kako prenosi agencija APA, rekla da je Komisiji poznato održavanje konferencije na koju su sutra u Beč pozvani ministri unutrašnjih i spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, dodajući da Komisija na njoj ne učestvuje.

Istovremeno je poručila da bi Evropska komisija radije htela da sve države duž balkanske rute učestvuju na ovom skupu.

Berto je izrazila bojazan da bi pooštravanjem upravljanja granicama na Balkanu moglo doći do humanitarnih posledica.

„Zemlje članice bi trebalo zajedno, a ne jedne protiv drugih da deluju“, naglasila je ona dodajući da bi idealno bilo da se izvrši raspodela izbeglica preko Turske ili Grčke.

Austrija je odbacila kritike Grčke, a portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grundbuk je rekao da se ti „sastanci (država Zapadnog Balkana) održavaju u određenom formatu i s unapred utvrđenim učesnicima“.

„Zaključci sastanka biće predstavljeni na razgovorima ministara unutrašnjih i spoljnih poslova (EU) u četvrtak u Briselu“, kazao je on.

Grčka policija počela je danas da uklanja migrante sa grčko-makedonske granice, pošto je zbog dodatnih ograničenja za njihov ulazak koje je uvelo zvanično Skoplje više stotina njih ostalo zaglavljeno na toj granici, rekli su izvori agenciji Rojters.

Migranti su se sinoć nedozvoljeno zadržavali na železničkoj pruzi u mestu Idomeni, nakon što su prethodno pokušali da se probiju preko makedonske granice.

Grčke vlasti su danas počele da šalju natrag autobusima za Atinu više stotina Avganistanaca, koji su zaustavljeni na granici sa Makedonijom pošto ih zvanično Skoplje nije pustilo da putuju dalje prema severnoj Evropi.

Mediji podsećaju da su neke od zemalja na ruti kojom izbeglice putuju ka bogatijim severnoevropskim zemljama počele da pooštravaju propise za njihov prolazak preko svojih teritorija, što je zazvalo domino efekat u zemljama duž te rute.

Prisutna je, međutim, zabrinutost šta bi moglo da se dogodi u Grčkoj, gde ne jenjava priliv izbeglica morskim putem iz Turske. Tako je samo jutros u Atinu prebačeno 1.250 migranata sa tri grčka ostrva.

fiti Tanjug, D. Pavlović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh