Gradovi

Beikos: Srbija na dobrom putu

KOPAONIK – Predstavnici međunarodnih finansijskih institucija u Srbiji ocenili su da je Srbija na dobrom putu.

Šef kacelarije za zapadni Balkan Evropske investicione banke Andreas Beikos ukazao je da je Srbija od ove institucije dobila odobreno 4,5 milijardi evra, a neiskorišćeno je ostalo još 1,5 milijardi evra.

On je, na Kopaonik biznis forumu, kazao da nakon šest godina provedenih u zemlji može da kaže da nije oduševljen pripremom dokumentacije.

„To se poboljšalo, ali mora i dalje da se popravi“, poručio je Beikos.

Srbija, prema njegovim rečima, ide u dobrom pravcu – napreduje na strateškom putu ka EU, ima prijateljske odnose sa trećim zemljama, što je u redu, a igra i važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti.

Beikos je kazao da je regionalna saradnja od ključnog značaja, a tako i dijalog sa Pristsinom, te je to u saglasnosti sa konceptom regionalne saradnje koji podstiču međunarodne organizacije.

Beikos je rekao da je Srbiji potreban značajniji privredni rast kako bi dostigla razvijene zemlje.

S tim u vezi je ukazao na primere zemalja centralne i istočne Evrope 90-tih godina, posebno navodeći primer Slovačke, koja je pokrenula svoju privredu i privukla strane direktne investicije promenama u ekonomiji.

„U narednih pet godina imamo priliku da se sprovede proces privatizacije u Srbiji. On mora biti završen. Javna administacija mora da se smanji. Koliko god da je to sve teško to mora da se učini, jer u suprotnom neće biti napretka“, kazao je Beikos.

Regionalni menadžer za zapadni Balkan IFC Tomas Lubek, koji je istakao da je ova ustanova fokusirana na privatni sektor, kazao je da se raduje projektu upravljanju čvrstim otpadom u Vinči, u koji je uključena.

„Ove nedelje pet potencijalnih investitora je u Beogradu i sastaju sa gradonačelnikom u vezi Vinče“, objasnio je on.

Lubek jer rekao da gradonačelnik Siniša Mali „pritiska“ proces realizacije ovog projekta i da želi da ga vidi što pre zaokruženim.

U Srbiji, prema njegovim rečima, interesantna oblast su izvori obnovljive energije, gde IFC vidi mogućnost učešća.

Takođe je rekao da IFC prati dešavanja oko aerodroma u Beograd, koji bi, ispravnom odlukom, mogao postati konkurent Beču.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh