Gradovi

Bekman-Dirkes: Snažniji mandat vlade valjan razlog za izbore

BEOGRAD – Direktor nemačke Konrad Adenauer Fondacije u Beogradu Norbert Bekman-Dirkes smatra da je dobijanje snažnijeg mandata vlade dobar razlog za održavanje prevremenih izbora u Srbiji.

„Dobro je da se održavaju izbori kada postoje teške okolnosti kao što su migrantska kriza i otvaranje poglavlja sa EU. Izbori mogu da donesu potreban snažan mandat vladi za suočavanje sa svim izazovima“, kazao je Bekman-Dirkes Tanjugu.

On je izrazio uverenje da odluka o raspisivanju prevremenih izbora sigurno nije lako doneta, te podvukao da su izbori osnova svake demokratske vlade i najvažniji demokratski element svake demokratske zemlje.

„Ukoliko ishod izbora bude vodio ka snažnom mandatu vladi za pristupne pregovore sa EU, mislim da su opravdani. Trebalo bi tim mandatom nova vlada da završi pristupne pregovore i da nastavi započeti reformski proces“, poručio je Bekman-Dirkes.

Prema njegovim rečima, bitno je da se vreme nakon izbora iskoristi dobro za što efektivnije napredovanje u procesu evropskih integracija.

„Ne znam kada će doći do prijema Srbije u članstvo, ali svakako treba naporno raditi i iskoristiti vreme do tada“, istakao je šef kancelarije Konrad Adenauer Fondacije u Beogradu.

On je primetio da trenutno ništa ne govori protiv otvaranja daljih poglavlja u ovoj godini.

Bekman-Dirkes je podsetio da je godina tek počela i da će dalje otvaranje poglavlja zavisiti od formiranja nove vlade, ali i kako će njena pregovaračka tela moći da rade.

„To pitanje zavisi od političke svakodnevnice, kako će se postaviti Srbija posle izbora. Koliko vidim, u pregovaračkom timu ima puno veoma kavlitetnih stručnjaka, koji sprovode intenzivne pripreme“, objasnio je on.

Bekman-Dirkes je istakao da u Nemačkoj postoji svest o značaju evropske integracije zapadnog Balkana.

„Verujem da u diskusiji o celokupnoj situaciji na zapadnom Balkanu i Evropi sve značajnije mesto zauzima stav da je evropska integracija ovog regiona potrebna, korisna i neizbežna“, zaključio je on.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh