• Gradovi

  Belgija upalila nuklearni reaktor, naljutila Nemačku

  BRISEL – Belgijska elektroenergetska kompanija Elektrabel ponovo je pokrenula stari nuklearni reaktor nakon gotovo dvogodišnje pauze, naljutivši susednu Nemačku koja strahuje od nuklearnih katastrofa nakon tragedije u Fukušimi.

  Elektrabel navodi da je reaktor Tihange 2 počeo sa radom uz sve mere bezbednosti, upkos protivljenju zvaničnika susedne nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, najmnogoljudnije u Nemačkoj, prenosi agencija Frans pres.

  Belgija je u poslednjih nekoliko godina bila pogođena nizom nuklearnih problema, a tri od sedam reaktora u zemlji su u jednom trenutku ugašeni, od čega dva zbog otkrivanja mikro pukotina u zidovima reaktora.

  Belgijske vlasti dale su zeleno svetlo za ponovno pokretanje reaktora Tihange 2, kao i još jednog reaktora blizu Antverpa u novembru, a Elektrabel je dobio dozvolu za upravljanje reaktorima do 2023, za kada je planirano gašenje nuklearne energije u zemlji.

  Ministar ekonomije Severne Rajne-Vestfalije Garelt Duin snažno se protivio paljenju reaktora, nazivajući potez Belgije neodgovornim.

  Četiri od deset najvećih nemačkih gradova nalaze se u Severnoj Rajni-Vestfaliji, Kel, Dizeldorf, Dortmund i Esen. Grad Ahen, udaljen svega 60 kilometara od reaktora Tihange, saopštio je da proučava legalne korake za sprečavanje pokretanja reaktora, ali za sada bez uspeha.

  Belgija se, kao i Nemačka, nakon katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima obavezala da će postepeno gasiti nuklearne elektrane, ali je potom smanjila ambicije zbog neuspeha da pronađe održive alternative nuklearnoj energiji.

  http://www.freeimages.com/photo/nuclear-power-plant-1314782

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com