Gradovi

Beljak: Orešković treba da se vrati u Kanadu

ZAGREB – Predsednik hrvatske vlade Tihomir Orešković demantovao je da će bivši direktor hrvatske tajne službe Dagan Lozančić biti njegov savetnik, ali to nije omekšalo pritiske članova Domoljubne koalicije, okupljene oko najuticajnije HDZ, da aktuelni premijer treba da se vrati u Kanadu, te da o politici nema pojma.

Orešković je za zagrebački Jutarnji list izjavio da Lozančić neće biti njegov savetnik niti će raditi u vladi, ali smatra da je zavredeo adekvatnu poziciju.

„Ovih dana vrtelo se po novinama da će biti moj savetnik, ali to nije tačno. On neće biti moj savetnik, ali je zavredio da mu nađemo adekvatnu poziciju. O njegovoj novoj poziciji pravovremeno ćemo vas obavestiti“, rekao je Orešković.

Premijer je rekao kako u ozbiljnoj državi nije prihvatljivo da šef tajne službe „završi na ulici“, te da je Lozančić, bez obzira na pozicije predsednice Kolinde Grabar Kitarović, barem zaslužio fer razrešenje i neku novu poziciju.

„Za mene je cela priča oko SOA-e gotova. Novi vrlo kvaliteteni direktor počeće da radi ovih dana i Hrvatska je u sigurnim rukama“, naveo je Orešković.

Međutim, predsednik HSS Krešo Beljak smatra da Orešković nema legitimitet i da bi na premijerskoj poziciji trebalo da budu Tomislav Karamarko, Zoran Milanović ili Božo Petrov.

„Oni imaju legitimitet, drugi niko nema. Za njega niko nije glasao, niko od birača nije čuo za njega i on nema šta da radi na premijerskoj funkciji. Vidimo da ide ka nekim pogrešnim merama. Vreme mu je da se što pre vrati u Kanadu, i bude domoljub iz Kanade“, rekao je Beljak.

On kaže da još nije razgovarao sa Karamarkom, ali da bi do sastanka trebalo da dođe.

„Mi u HSS-u nikad nismo doneli odluku da podržavamo Most i Oreškovića. Na stranačkim telima toga nije bilo. Da sam ja onda bio predsednik stranke, pozvao bih najpre Oreškovića da predstavi svoj program stranci koja ga podržava. Do sada nije bilo nikakve komunikacije i zato ja kažem da on nije loš čovek, ali očito nema pojma o politici“, rekao je Beljak koji očekuje da vladajuća koalicija konačno počne da radi jer, kako kaže, građani nisu birali ljude da budu u Saboru da ne rade ništa i da maltretiraju javnost svojim aferama.

Ako se ovako nastavi, smata da će izbori brzo doći, bili redovni ili vanredni.

Beljak tvrdi da bi odbio da mu sutra ponude da bude potpredsednik vlade.

„Kome da budem? Gospodinu Oreškoviću? Pa on bi meni mogao biti potpredsednik. Mi imamo dobrih ideja, ali nas ništa ne pitaju. Nadam se da će se to promeniti, inače nećemo više podržavati ovu vladu“, rekao je Beljak, gostujući na regionalnoj TV N1.

Sven Hoppe/dpa via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh