Novosti online

Белом анђелу скресана крила на новом грбу

Пријепоље – Да ли је у новом предлогу грба општине Пријепоље оскрнављен лик Белог анђела, вековног симбола Милешеве и целог пријепољског краја? Зашто су му скраћена крила и одсечене ноге у односу на изглед из досадашњег, још увек важећег општинског грба? Ова питања неки гласно постављају у национално мешовитој вароши покрај Лима, поводом одржавања седнице локалне скупштине на којој треба да буде донета одлука о новом грбу.

То заседање, јуче започето, заказано је с најавом да ће грб бити 22. од укупно 24 тачке дневног реда, али проблеми су настали већ на почетку. Група од тридесетак људи, представници пријепољских Двери које се најгласније противе предлогу новог грба, сматрајући да он скрнави Белог анђела, ушли су у скупштинску салу уочи седнице с намером да јој присуствују у својству грађана (ванпарламентарна су странка). Било је ту њиховог убеђивања са председником скупштине Вукосавом Томашевићем, који их је обавестио да не могу присуствовати седници јер нису поднели захтев. Они су се, међутим, позвали на члан 132. скупштинског пословника који грађанима омогућава присуство заседању ако оно није затворено за јавност, тврдећи да су председника усмено обавестили о свом доласку. Страсти су се некако примириле и активисти Двери су изашли из сале, па је седница, која ће изгледа потрајати, почела с радом.

Борко Пушкић, председник одбора Двери у Пријепољу, образложио нам је зашто се противе новом предлогу грба ове општине:

– Неко је у том предлогу скратио крила и одсекао ноге Белом анђелу. Чак су га делом обојили у жуто, сад је жути анђео. Прво су избацили и монограм Светог Саве, али су га накнадно доцртали. У овај грб су ставили некакве отоманске, а не бошњачке симболе. За три године ће прослава осам векова манастира Милешева, па се питамо да је овако скраћен Бели анђео допринос ове пријепољске власти обележавању тог великог јубилеја. Суштина свега је да владајућа коалиција оваквим предлогом грба намирује неке своје коалиционе интересе и да чине уступке једни другима. Око тога главни су СДП, ДСС, ДС и радикали, а у овој „бућкуриш” власти је и СДА која се једина од њих противи оваквом грбу али из својих разлога – напомиње Пушкић, додајући да је још у октобру 2014. године комисији истекао рок да понуди предлог решења, те да је одржана само једна јавна расправа, и то вече уочи ове седнице скупштине, а без записника и закључка. – Данас смо изашли са започете седнице, али сутра долазимо опет – најављује челник Двери.

Сасвим друкчије на ово гледа Вукосав Томашевић (ДСС), председник Скупштине општине Пријепоље. Он најпре помиње да је, поред грба, општинска комисија чији је био члан (а у њој су три Србина и три Бошњака) одлучивала и око Дана општине Пријепоље.

– Ова комисија је од свог формирања јула 2014. одржала 15 седница и све одлуке усвојила консензусом. Лако смо се усагласили око Дана општине, да буде 7. јула по датуму кад је Пријепоље први пут 1343. године поменуто у једном писаном документу, а око грба смо решили да се мења постојећи. Зато јер је превладао садашњи политички став да на досадашњем грбу нема елемената карактеристичних за бошњачки живаљ који, уз већинско српско, чини 42 одсто становништва општине Пријепоље. Одлучили смо да нови грб има историјске елементе, те да се обратимо струци, Српском хералдичком друштву – објашњава Томашевић.

– Добили смо, према нашим сугестијама, неколико радних верзија предлога грба, с тим што је ово коначна. Истина је да на добијеним верзијама није било Белог анђела ни монограма Светог Саве, па је комисија затражила да се то допуни. На одржаној јавној расправи чули су се свакојаки предлози, прави репертоар жеља. Мишљења сам да ни ово решење није идеално, али је компромисно. Оно у садашњим друштвеним и политичким условима у Пријепољу може да задовољи све добронамерне. Сада неке политичке странке, а поготово Двери, покушавају да ово питање непотребно исполитизују и профитирају на њему – образлаже за наш лист Вукосав Томашевић. А на питање да ли је било обавезно мењати грб у време кад су избори на помолу, одговара да је комисија дуго радила и недавно дошла до резултата, те да је боље ова захтевна питања сада решити него остављати у аманет онима који буду дошли.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh