• Gradovi

  Benedikt: EU ceni reformske napore Srbije

  Otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24 je dobar znak na putu Srbije ka EU, izjavio je danas zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, navodeći da Unija ceni napore Srbije u definisanju koraka u sprovođenju reformi.

  BEOGRAD – Otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24 je dobar znak na putu Srbije ka EU, izjavio je danas zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, navodeći da Unija ceni napore Srbije u definisanju koraka u sprovođenju reformi.

  Na konferenciji „Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23“, Benedikt je rekao da poglavlja 23 i 24 podrazumevaju teške reforme koje su preduslov za napredak u svim oblastima, te da su to poglavlja koja se prva otvaraju i poslednja zatvaraju i biće tema u fokusu tokom celog pregovračkog puta.

  „Napredak mora da bude vidljiv i prepoznat od EU, ali i od građana tako što će oni to doživeti kao nešto opipljivo. To će biti i dokaz srpskog društva da se posveti ispunjavanju svih ciljeva oko kojih smo se saglasili“, rekao je Benedikt navodeći da su, iz iskustva, ta dva poglavlja najteža za napredak.

  Navodeći da su izmene Ustava, pravosuđe i borba protiv korupcije bitne teme, Benedikt kaže da je uloga Delegacije EU da sarađuje sa svim akterima koji su relevantni u procesu pregovora, te da postoji spisak ciljeva, rokova i vremena koje treba poštovati.

  „Tek smo na početku praćenja sprovodenja akcionog plana za poglavlje 23. EU je pozvala Srbiju da sve relevatne aktere, civilno društvo I udruženja, uključi u definisanje daljih koraka reformskog procesa i praćenja aktivnosti na pregovaračkom putu. A mi ćemo pratiti da li to Srbija stvarno radi“, naveo je Benedikt.

  Prema njegovim rečima, svi argumenti koje civilno društvo iznosi moraju se uzeti u obzir i razmatrati, te da je bitno da vlada prilikom donosenja odluka zna da je ona tu da služi građanima i društvu.

  „Sve će to dati zamah reformama“, rekao je Benedikt i istakao da je glavni cilj da reforme budu sprovedene.

  On je naveo i da podrška EU Srbiji nije samo politička, već i kroz projekte čiju primenu finansira i saradnju stručnjaka iz Unije sa srpskim stručnjacima.

  Ambasador Nemačke Aksel Ditman rekao je da je Srbija napravila značajan korak otvaranjem poglavlja 23, koje se tiče ključnih pitanja i načela za put Srbije ka EU, te da Nemačka podržava reformski proces u Srbiji.

  Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da to ministarstvo zaista cenu ulogu civilnog društva u celokupnom procesu otvaranja poglavlja 23 i da se nada se da će u civilnom društvu imati saradnika u implementaciji akcionog plana.

  Najveće prednosti civilnog društva, navodi Backović, jesu njegova raznorodnost interesa I partikularnost interesa najrazličitijih udruženja.

  „Od civilnog društva smo imali značajnu podršku u identifikovanju problema i predlaganju načina kako da se oni reše“, rekao je Backović navodeći da su 54 institucije u Srbiji nosisoci sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, te da Ministarstvo pravde očekuje pomoć civilnog društva u sprovođenju tog akciionog plana.

  Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milna Antonijević rekao je da je dobro što se veliki broj organizacija civilnog društva uključuje u proceše koji se odnose na pregovore Srbije o članstvu u EU, te da je dostupnost dokumenata preduslov da bi izveštavanje i ceo proces tekao na dobar način.

  „Ministarstvo pravde je dalo veliki zamah za saradnju sa civilnim društvom. Ono što smo postigli kao standard jeste da na predloge I komentare civilnog društva Ministartsvo pravde dostavlja civilnom društvu pismene odgovore, a to je prilično visok standard. S obzirom na bitnost procesa, na tako nečemu treba insistirati“, rekao je Antonijević.

  Šefica pregovračkog tima Tanja Miščević rekla je da su državni organi transparentni i otvoreni u davanju mišljenja na argumentaciju civilnog društva, te da taj proceš treba da bude obostran jer partnerstvo počiva na jednakom tretmanu svih učesnika.

  Na skupu koji je organizovao JUKOM uz podršku Ambasade Nemačke, bili su i predstavnici Agencije za borbu protiv koruocije, vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, Društva sudija Srbije, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

  Na konferenciji se govorilo o pravosuđu u kontekstu implementacije aktivnosti u okviru poglavlja 23 i neophodne izmene Ustava, o ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za poglavlje 23 u oblasti borbe protiv korupcije, kao i strategiji za procesuiranje ratnih zločina u kontekstu poglavlja 23.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com