• Gradovi

  Benedikt: Raška među nauspešnijima u korišćenju novca

  Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt posetio je danas Rašku i poručio da je to jedna od najuspešnijih opština u Srbiji u korišćenju evopskih sredstava, kao i da se tu uz pomoć EU realizuju kvalitetni projekti.

  RAŠKA – Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt posetio je danas Rašku i poručio da je to jedna od najuspešnijih opština u Srbiji u korišćenju evopskih sredstava, kao i da se tu uz pomoć EU realizuju kvalitetni projekti.

  Benedikt je posetio Rašku zajedno sa 17 članova ambasada zemalja EU u Beogradu i lokalnu vlast u Raškoj.

  „Posetili smo različite projekte koje EU finansira u Raškoj, evo sada smo u radionici za osobe sa invaliditetom gde rade deca i odrasli. Veoma smo zadovoljni sto se već dugo realizuje taj projekat i pomaže osobama sa invaliditetom da vode normalan način života“, rekao je Benedikt novinarima.

  Kako je istakao, jedan od kvalitetnih projekata u Raškoj je i izgradnja postrojenja za tretman opadnih voda, koje će prečišćavati vodu i tako doprineti razvoju turizma i lokalnom ekonomskom razvoju.

  „Ponosni smo što je EU u tome učestvovali i što nastavljamo da pomaže Rašku“, dodao je Benedikt.

  Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić je zahvalio na poseti Raškoj članova ambasada zemalja članica EU, koji obilaze gradove i opštine koji koriste evropska sredstva.

  „Nastojaćemo da odradimo što više kvalitetnih projekata za građane i uvek ćemo biti na vratima i kucati da bi tražili sredstva i pomoć za njihovu realizaciju. Voleo bih da im poručim da su u Raškoj uvek dobrodošli i da uvek dođu da kontrolišu i pomognu“, rekao je Rakitić.

  U Raškoj su EU i Vlada Švajcarkse podržale sprovođenje preko 50 projekta sa više od 1,3 miliona evra, dok je u Sjenici podržano više od 30 projekata sa preko 900.000 evra.

  Benedikt je u Sjenici uručio sporazume o podršci za uvođenje zaštite geografske oznake za četiri proizvoda – ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjeničku stelju i vlasinski med, koje će EU i Vlada Švajcarske finansirati kroz razvojnog programa Evropski PROGRES u iznosu od 40.000 evra.

  Program će pružiti tehničku pomoć pri izradi nephodnih studija i elaborata tokom procedure zaštite ovih tradicionalnih proizvoda sa jugozapada i jugoistoka Srbije.

  „Geografska oznaka porekla omogućava proizvođačima da prodaju svoje proizvode po višoj ceni i bude konkurentniji, jer to predstavlja garanciju njihovog kvaliteta, a dodatno se promoviše i određeno područje“ , rekao je Benedikt prilikom ceremonije uručivanja sporazuma koja je održana u Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede u Sjenici.

  Izgradnju i opremanje ovog centra su finansijski podržale EU i Vlada Švajcarske preko programa koji je prethodio Evropskom PROGRESu, EU PROGRESa, sa više od 255.000 evra, dok je Češka Agencija za razvoj uložila 200.000 evra, navedeno je u saopštenju EU PROGRES-a.

  Centar, koji je opremljen savremenom laboratorijom, poljoprivrednicima iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice pruža podršku u primeni novih tehnologija, kontroli proizvoda, povećanju obima proizvodnje, što kao rezultat treba da ima povećanje njihovih prihoda, kao i unapređenju poljoprivredne proizvodnje koja ima veliki značaj za razvoj celog regiona jugozapdne Srbije.

  Delegacija evropskih diplomata posetila je i Pešter agro klaster koji okuplja mlekare iz Novog Pazara i Sjenice i koji sprovodi još jedan u nizu projekata Evropskog PROGRESa koji su usmereni na povećanje konkurentnosti lokalnih ekonomija.

  Evropska unija i Vlada Švajcarske su opredelile iznos od 40.000 evra kako bi pomogle članicama klastera da unaprede kapacitete za proizvodnju i plasman kajmaka na lokalna i regionalna tržišta, tako što će tradicionalne, vekovima stare recepte kroz standardizaciju uvesti u savremenu industrijsku proizvodnju.

  Delegacija sedamnaest predstavnika Evropske unije sutra će boraviti u Novom Pazaru.

  Preview

  OSKAR BENEDIKT

  Slide

  OSKAR BENEDIKT

  Slide

  OSKAR BENEDIKT

  Slide

  OSKAR BENEDIKT

  Slide

  OSKAR BENEDIKT

  Slide

  OSKAR BENEDIKT

  Slide

  OSKAR BENEDIKT

  OSKAR BENEDIKT

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com