• Gradovi

  Beneluks Višegradskoj grupi: Solidarnost u EU ne može biti ni elastična, ni proizvoljna

  Premijeri zemalja Beneluksa upozorili su danas u Varšavi na samitu s premijerima zemalja Višegradske grupe da solidarnost u Evropskoj uniji, te i u slučaju primanja izbeglica, ne može biti elastična jer bi je svako definisao kako hoće što bi bio kraj EU.

  „Solidarnost nije elastična. Ako ulazimo u igru gde svako definiše šta je solidarnost, to je kraj EU. Ako svako od nas počne da definiše sta je solidarnost, imaćemo 27 definicija solidarnosti“, izjavio je premijer Luksemburga Ksavije Betel.

  Odbijanje Višegradske četvorke da učestvuje u programu relokacije izbeglica koje su već stigle u EU, zbog čega je Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv cele te grupe izuzev Slovačke, bila je glavna medju sedam tema o kojima su danas u Varšavi razgovarali premijeri Luksemburga, Belgije, Holandije, Madjarske, Slovačke, Češke i Poljske.

  „Migracija je pitanje s kim stanujemo, s kim gradimo zajedništvo, društvo. Imamo razne tradicije i imamo razne poglede kakve imamo kapacitete za integraciju. Možemo da se približimo u nekim elementima, ali sumnjam da će se ikada desiti da imamo zajedničku, jedinstvenu migracijsku politiku“, kazao je madjarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka.

  Madjarski premijer je upozorio da je, za razliku od zapada Evrope, u zemljama Višegradske grupe važniji nacionalni identitet.

  „Ko poznaje našu istoriju, savršeno će razumeti. Privreda je važna, geopolitika, ali ništa nije važnije od identiteta, a migracija udara u njegovo srce. Ne možemo da gradimo migracijsku politiku, a da mi Madjari više ne budemo to što smo. Moramo da branimo ono što jesmo“, kazao je madjarski premijer.

  Viktor Orban je apelovao da ambicije da će se dogovoriti jedinstvena migracijska politika EU budu skromne, ali da treba ipak stvoriti izvesnu zajedničku koncepciju.

  „Dogovorili smo se da moramo da branimo naše spoljašnje granice, složili smo se da bi bilo nabolje kada bismo što brže je moguće mogli da odvojimo izbeglice od migranata i da ćemo morati da potpišemo sporazum sa svakom tranzitnom zemljom“, rekao je madjarski premijer.

  Premijeri Madjarske, Češke i Poljske koje Evropska komisija preti da kazni za kršenje evropskih propisa zato što odbijaju ili su potpuno odustali od relokacije izbeglica po nacionalnim kvotama, najavili su pred današnji sastanak da su spremni da se sude sa EU o kvotama i relokaciji izbeglica.

  Češki premijer Bohuslav Sobotka, kao glavni argument u tom sporu sa EU, naveo je da će objašnjavati da mehanizam relokacije, kao ni dogovorene nacionalne kvote, ne funkcionišu jer ih ne ispunjavaju ni ostale članice, a premijerka Beata Šidlo izjavila je da Poljska jeste solidarna, ali da nema nameru da poržava politiku EU koja je pogrešna.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com