Gradovi

Beograd inkasirao preko 90 miliona evra od turista za dva meseca

BEOGRAD – Grad Beograd je u decembru prošle i januaru ove godine od posete turista ostvario prihod veći od 90 miliona evra, zahvaljujući različitim kulturnim, božićnim i novogodišnjim, društvenim, kao i sportskim manifestacijama, saopšteno je danas iz Sekretarijata za privredu.

„Brojke sa kojima možemo da se ponosimo nam govore da je Grad Beograd od turizma u januaru 2016. godine prihodovao više od 33.642.322 evra, a u decembru 2015. više od 57.137.904 evra“, izjavila je gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković.

Ona je podsetila da je u januaru Beograd bio domaćin Svetskog prvenstva u vaterpolu, a u februaru Evropskog prvenstva u futsalu, i da su se od decembra pa do sredine februara za sugrađane i turiste smenjivali punktovi različitih novogodišnjih i božićnih manifestacija po celom gradu u sklopu „Beogradske zime“, koja je prvi put organizovana.

„Za celu organizaciju „Beogradske zime“, koja je trajala tri meseca, Grad Beograd je izdvojio ukupno 27.607.091 dinar“, rekla je Maljković.

Prema njenim rečima, Republika Srbija je ostvarila devizni priliv u decembru 2015. od 115 miliona evra, a kako grad Beograd generiše više od 50 odsto noćenja i dolazaka stranih gostiju, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), prestonica je u decembru ostvarila devizni priliv od preko 57 miliona evra.

Takođe, ukupan prihod od boravišne takse, koja ide direktno u kasu grada, za decembar iznosi 16.548.518 dinara, uvećan je za 7,5 odsto u odnosu na decembar 2014. godine.

Broj stranih gostiju u gradu je tokom decembra povećan za 13 odsto u odnosu na isti mesec 2014, a ukupan broj noćenja je iznosio 136.342, što je 13 odsto više na godišnjem nivou, po podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku.

Što se tiče ostvarenog deviznog priliva tokom januara, on u Republici Srbiji iznosi 67 miliona evra i uvećan je za 20 odsto u odnosu na januar 2015. godine, a Grad Beograd je, prema podacima NBS, ostvario preko 33,5 miliona evra deviznog priliva.

Od gradske boravišne takse u januaru je ostvareno 17.078.660 dinara, za 17 odsto više u odnosu na isti mesec 2015.

Zabeležen je i porast stranih gostiju od 24 odsto, i ukupno 111.343. noćenja u januaru ove godine, što je skok od 27 odsto međugodišnje.

Organizatori manifestacije „Beogradska zima“ bili su Grad Beograd, Centar Beogradskih festivala, Turistička organizacija Beograda, Beogradski sajam, Dečji kulturni centar Beograda i „Beokom“, uz učešće brojnih gradskih sekretarijata, službi, javnih preduzeća, sportskih klubova, organizacija…

Programi koji su bili deo „Beogradske zime“ od 1. decembra do 29. februara su: Trg otvorenog srca, Zima na Sava Promenadi, Trg bajki, Novogodišnji festival na Beogradskom sajmu, Klizalište na Trgu Nikole Pašića, Trka Deda Mrazova, Gradski doček Nove 2016. godine ispred Doma Narodne Skupštine, Ulica otvorenog srca, Obeležavanje Božića i lomljenje česnice, Obeležavanje pravoslavne Nove godine za najmlađe, kao i Tramvaj kulture.

Foto Tanjug, D. Peternek/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh