Gradovi

Beograd u aprilu obeležava dva istorijska datuma

BEOGRAD – Predsednik Odbora za organizaciju proslave Dana Beograda Goran Vesić najavio je danas da će Beograd ponosno proslaviti svoje dane kojima ove godine obeležavamo 1.138 godina od kako je naš grad prvi put u zvaničnom dokumentu pomenut slovenskim imenom Beograd i 149. godina od kada je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada čime je okončana 346 godina duga otomanska okupacija prestonice Srbije.

„Grad Beograd slavi Dane Beograda od 16. do 19. aprila u znak sećanja na dva značajna datuma u svojoj istoriji. Prvi je 16. april 878. godine kada je u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu prvi put u jednom pisanom dokumentu pomenuto slovensko ime Beograd kao i 19. april 1867. kada je komandant poslednjeg turskog garnizona Ali Riza paša predao knezu Mihailu Obrenoviću ključeve grada Beograda čime je okončana duga otomanska okupacija našeg grada koja je započela 28. avgusta 1521. godine“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Odbor za organizaciju proslave Dana Beograda usvojio je zvanični znak manifestacije Dani Beograda koji će od ove godine biti njeno trajno obeležje, saopštila je Služba Grada za informisanje.

„Znak predstavlja stilizovane ključeve grada i rad je studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Aleksandra Sevaljevića i Stefane Maksimović u okviru predmeta Grafički dizajn koji vodi redovni profesor Zoran Blazina. Grad je pripremio bogat kulturni program kojim ne obeležavamo samo značajne datume naše istorije već i predstavljamo našu kulturu, tradiciju i istoriju“, istakao je gradski menadžer.

Vesić je istakao da je posebno ponosan na to što će vrata Starog dvora, u kome se nalazi sedište gradske uprave, biti otvorena za organizovane posete građana koji će imati priliku da vide značajne eksponate beogradskih muzeja kao zbog obnove Dečijeg beogradskog proleća posle 20 godina.

On je rekao da je ovogodišnja proslava Dana Beograda uvod u veliku proslavu koju će Grad da organizuje 2017. godine „kada ćemo na poseban način proslaviti 150 godina od kada su knezu Mihailu Turci predali ključevi Beograda, ali i srpskih gradova Užica, Šapca, Smedereva, Kladova i Soko Grada što je značilo da je turska vojska potpuno napustila Srbiju.

„Bila je to velika pobeda Srbije koja je predstavljala uvod u potpuni trijumf koji se dogodio 11 godina kasnije kada je Srbija na Berlinskom kongresu dobila nezavisnost“, rekao je Vesić i dodao da „do sada nismo na poseban način obeležavali dan kada je Srbija dobila nezavisnost“.

Reči kneza Milana Obrenovića upućene srpskom narodu na dan kada je 10. avgusta 1878. godine Narodna skupština Srbije usvojila Berlinski ugovor iznutra složni i čvrsti, spolja mudri možda se na najbolji način ostvaruju u politici koju naša zemlja vodi poslednjih godina, poručio je Vesić.

Beograd slavi 1.138 godina od kada je prvi put zvanično pomenuto ime našeg grada i 149 godina od završetka otomanske okupacije.

Odbor za organizaciju proslave Dana Beograda kojim je predsedavao Vesić usvojio je Program proslave Dana Beograda kao i trajni zvanični znak ove manifestacije.

Program proslave Dana Beograda čini 18 manifestacija koje će biti održane u periodu između 15.i 30. aprila. Prva manifestacija, Dečje beogradsko proleće biće održana u subotu, 15. aprila,a zatim će sutradan u Knez Mihailovoj biti organizovano 18 koncerata. Manifestacija „Beograd u kadru“ biće održana na tri lokacije i to u Knez Mihailovoj ulici, na Savskoj promenadi i na Cvetnom trgu od 16. do 18. aprila, a17. aprila biće organzovan književni matine na kome će beogradski glumci čitati stihove o Beogradu.

Građani će 18. aprila moći da obiđu institucije Grada u okviru Manifestacije „Otvorena vrata institucija grada“, a istog dana Muzej jugoslovenske kinoteke organizovaće reviju filmova o Beogradu.

U Skupštini grada Beograda od 16. do 20. aprila biće održana izložba vrednih eksponata iz beogradskih muzeja koje građani nisu u prilici da vide. Na Savskoj promenadi posetioci će moći da pogledaju izložbu „Iz istorije plovidbe“ Muzeja nauke i tehnike, uživaju u koncertu evergrin muzike sa Vojkanom Borisavljevićem, Nadom Pavlović, Beti Đorđević i Žarkom Dančuom kao i u koncertu Vlade Maričića i Tanje Jovičević. Beograđani će moćiu četvrtak, 21. aprila, da prisustvuju koncertu Divne Ljubojević u Sava centru kao i obeležavanju Međunarodnog dana džeza u subotu, 30. aprila, u okviru kojeg će biti održani koncerti „Big benda“ RTS-a sa specijalnim gostom Dušanom Gojkovićem i koncert Lie Pale u Domu omladine.

Svečana dodela godišnjih nagrada Grada Beograda biće organizovana 19. aprila u Skupštini grada Beograda.

Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh