Novosti online

Београдске „Птице” освојиле словеначко небо

Од нашег специјалног извештача

Марибор, Љубљана– Аристофанове „Птице”, у кореографији Едварда Клуга и извођењу плесног потенцијала Битеф денс компаније, успешно су слетеле на словеначку културну сцену. Током протекле две вечери са великим успехом београдски плесни тим са награђиваном представом „Птице” гостовао је на сцени Словенског народног гледалишча, у Марибору, и Културног центра „Шпански борци”, у Љубљани, уз вишеминутни аплауз, цвеће и шампањац. Словеначка публика обе вечери за редом попунила је позоришне сале до последњег места и са пажњом пратила сценску магију београдских „Птица”, коју је тако маштовито „упаковао” кореограф Едвард Клуг , миљеник овдашњих позоришних кругова. Клуг који иначе већ две и по деценије живи и ради у Марибору, због рада на новој представи није био у прилици да подели емоције са својим београдским сарадницима, јер ради нову представу у Штутгарту.

Плесна представа „Птице”, настала према Аристофану, коју изводе играчи Битеф денс компаније, представља наставак репертоарске политике ове младе уметничке трупе да кроз велика дела светске књижевности приближи публици нове форме и стилове плесног театра. Представа је уједно и наставак лепе сарадње са интернационалним кореографом румунског порекла Едвардом Клугом, који је за Битеф денс компанију већ креирао награђивану представу „Божанствена комедија”.

– Београдски уметници су увек радо виђени на нашим сценама, а када код нас гостује представа коју је потписао Едвард Клуг онда је то за нашу публику права сценска атракција. Наши гледаоци једноставно траже да виде све ново што овако даровити кореограф уради. А када долази са потписом београдских уметника, интерсовање је још веће, каже Данило Рушкер, директор СНГ из Марибора. Сличног мишљења је и његов љубљански колега Исток Ковач:

– Мислим да је добро да се представе из региона међусобно укрштају. Да се уметници упознају, то је и део наше историје, још од Југославије. Недостаје такав један заједнички простор на Балкану, а Битеф денс компанија, као и остала српска позоришта, знају да су им наша врата увек отворена, каже Ковач.

Дело „Птице”, које је написао старогрчи комедиограф Аристофан, је уједно најдужи од свих до данас сачуваних његових текстова. „Птице” су први пут изведене 414. године пре нове ере. Главни јунак Пистетер, којег тумачи Милош Исаиловић, наговара птице да саграде нови град на небу и тако стекну контролу над комуникацијом између људи и богова. Ово дело уједно се наводи као једно од првих примера утопије у светској књижевности. Представа прати причу о утопији, граду у којем би птице савладале цео свет. Као што су људи одувек имали потребу да савладају нешто важно, тако и Клуг гради на сцени нову савремену причу, кроз паралелу између плеса и птица, што је словеначка публика богато наградила аплаузом.

– Гостовање је најлепши део наше професије. Поред тога што је увек присутно додатно узбуђење због приказивања уметности новој публици, занимљиво је и то да смо ми играчи Битеф денс компаније као породица. На оваквим гостовањима учвршћујемо своје пријатељство. Словеначка публика зна да препозна квалитет, али и да надахне уметника. У овом нашем случају десио се диван спој на радост и публике и нас играча, каже Милош Исаиловић.

Копродуценти представе „Птице” су Битеф театар, Битеф денс компанија и фестивал „Нови тврђава театар”. Седмочлану играчку екипу Битеф денс компаније предводила је његова уметничка директорка Јелена Кајго, која брине о свим појединостима када су играчи у питању. А колико је за играче важно да размењују енергију са публиком на гостовањима Јелена Кајго каже:

– Свако гостовање пред новом публиком је драгоцено за играче, зато што је то прилика да ослушну реакције неких нових гледалаца. Са друге стране, ми већ шест година редовно наступамо на фестивалима у региону и велико је задовољство када се изнова сретенете са својим партнерима и када имате да им представите нешто занимљиво, каже Јелена Кајго.

Поред Едварда Клуга, у ауторском тиму који је стварао Аристофанове „Птице” су: Марко Јапељ, сценограф, Дејана Вучићевић, костимограф, Исидора Станишић, репетитор. Ту су и играчи Битеф денс компаније: Ана Игњатовић Загорац, Милош Исаиловић, Наташа Гвозденовић, Дејан Коларов, Ивана Савић, Тамара Пјевић, Владимир Чубрило. Битеф денс компанија основана је септембра 2009. године, као прва плесна трупа у Србији, везана за једну институцију културе, у овом слуају Битеф театар. Током протеклих година трајања компанија је потписала 20 плесних представа, и остварила преко 80 гостовања, од Љубљане, Марибора, Загреба, преко Сегедина, Стокхолма, Сарајева…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh