Novosti online

Београдске реке и даље у коритима (ФОТО)

Београду за сада не прети опасност од изливања Саве и Дунава из корита, али је из предострожности на најнижој тачки престонице код куле Небојша проглашена ванредна одбрана од поплава. Ванредна правила наредних дана важиће и на Великом лугу, реци која протиче кроз Сопот и Младеновац. Луг се није излио из корита, али се његов ниво прати из сата у сат. Талас ванредних мера и изливање Тамнаве, Трстенице, Колубаре, Саве и Баричке реке заобишао је јуче и територију Обреновца, потврдио је председник општине Мирослав Чучковић, што нажалост није био случај са Пештаном.


(Фото Драгослав Жарковић)

– Та обреновачка река долази из правца Аранђеловца, а тамо су бујични токови подивљали, па је у небрањеном делу Обреновца јуче дошло до изливања Пештана из корита. Због тога је прекинут саобраћај Пољане – Конатице, али ниједан објекат није угрожен. Ситуација је под контролом, а и према најавама РХМЗС-а наредних дана пашће до 40 литара кише по квадрату, што је знатно мање него у мају 2014. године када је Обреновац био под водом. Дакле, Обреновац није угрожен – подсећа Чучковић.

У ужим зонама Београда стање на рекама је под контролом, напомињу у предузећу „Београдводе” и подсећају да Сава и Дунав нису прешли коту редовне одбране од поплава.


(Фото Драгослав Жарковић)

– Ванредна одбрана је на снази само код куле Небојша јер је то најнижи део града. Дунав се тренутно налази на 15 до 20 центиметара испод границе редовне одбране од поплава, која иначе износи 550 центиметара, док је Сава тренутно на неколико центиметара од редовне одбране, а граница је 500 центиметара. За ово доба године то је редовно стање – уверава Тијана Николић, пи-ар „Београдвода”, подсећајући да су ових дана Сава и Дунав у стагнацији, с тим што је до краја недеље могуће очекивати мањи пораст нивоа Саве.


(Фото Драгослав Жарковић)

Већи проблем су мање реке, попут Великог луга у јужном делу Београда, у Младеновцу и Сопоту, чији је ниво претходних дана порастао због учесталих падавина.

– У том делу је зато проглашена ванредна одбрана од поплава, а то не значи да је тамо дошло до изливања реке из корита, већ само да је степен приправности подигнут на ванредни ниво, што подразумева дежурство 24 сата – истичу у „Београдводама”.

У општини Младеновац потврђују да ниједан објекат ни домаћинство нису поплављени, али су под водом поједине ливаде и њиве. Мирно је и у Лазаревцу, потврђује Драган Алимпијевић, председник општине.

– Ситуација уопште није алармантна, а наше екипе редовно дежурају на терену. Лазаревцу може да прети само река Љиг која углавном потапа њиве у Жупањцу и Дудовици, али имамо и неке потоке у селу Црљени који могу да плаве мање делове општине – истиче председник Лазаревца.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh