Gradovi

Berlin ispituje da li Rusija pokušava da utiče na Nemce?

BERLIN – Nemačka vlada naložila je domaćim specijalnim službama da ispitaju da li Rusija pokušava da utiče na nemačko javno mnjenje tako što sprovodi propagandnu kampanju, navode nemački mediji.

List „Zidojče cajtung“ i državna televizija WDR izvestili su kako vlada veruje da se ruski mediji koriste za širenje dezinformacija i destabilizaciju Nemačke, prenosi AP.

Berlin želi da zna da li je to deo određenog koncepta, tvrdi nemački list u svom onlajn izdanju, dodajući da će proveru izvesti Federalna obaveštajna služba (BND) koja je pod direktnom nadležnošću Kancelarije nemačke kancelarke i Federalne kancelarije za zaštitu Ustava, prenosi ruska agencija Tas s.

„Prema nekim informacijama, kancelarka i Kancelarija nemačkog federalnog predsednika imaju u tome ličnog interesa“, stoji u tekstu nemackog lista, uz napomenu da je o tome informisano i angažovano i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Istragu, kako je navedeno, nadzire Klaus-Diter Friče, koji je odgovoran za koordinisanje specijalnih službi.

Portparolka nemačke vlade Kristijane Virc nije danas želela da komentariše medijske navode, rekavši samo da se to nikad ne čini kada je reč o obaveštajnim pitanjima.

Ona je, međutim, novinarima u Berlinu rekla da Nemačka uočava „tendenciozno“ izveštavanje u nekim ruskim medijima o Ukrajini i migrantskoj krizi.

Virc je napomenula da nema dokaza da su ruski mediji prekršili bilo koji zakon u Nemačkoj, te da sloboda govora ostaje zaštićena Ustavom, navodi američka agencija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh