Gradovi

Berlin: Reči da prate dela, a Rusija prva da to uradi

BERLIN – Nemačka je saopštila da danas postignut dogovor o okončanju neprijateljstava u Siriji treba pretočiti u akciju, ističući da je Rusija prva koja to treba da uradi.

„Reči moraju da budu praćene delima. I tu vlada ističe Rusiju kao prvu koja je u obavezi da to učini“, izjavila je portparolka nemačke vlade Kristijana Virc.

Virc je navela da je Rusija „vojnom akcijom na strani režima Bašara Asada nedavno ozbiljno kompromitovala politički proces“, prenela je agencija AFP.

Svetske sile dogovorile su prekid neprijateljstava u Siriji, koji treba da stupi na snagu za nedelju dana, kao i dostavljanje hitne humanitarne pomoći u opkoljene sirijske gradove, ali ipak nisu uspele da postignu dogovor o potpunom prekidu vatre niti okončanju ruskih vazdušnih udara.

Nakon maratonskog sastanka u Minhenu, koji je imao za cilj obnovu pregovora o primirju prekinutih prošle nedelje, svetske sile, uključujući SAD, Rusiju i više od deset drugih država, potvrdile su svoju posvećenost političkoj tranziciji nakon što se poboljša situacija na terenu, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri je na konferenciji za štampu izjavio da je sastanak u Minhenu rezultovao samo obećanjima na papiru.

„Ono što sledećih nekoliko dana treba da vidimo su konkretna dela na terenu“, istakao je Keri, dodajući da „bez političke tranzicije nije moguće postići mir“.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da Rusija neće obustaviti vazdušne napade u Siriji i dodao da se prekid neprijateljstva ne odnosi na takozvanu Islamsku državu i ogranak Al Kaide – Al NusraFront.

„Naše vazduhoplovne snage će nastaviti da deluju protiv tih organizacija“, potvrdio je Lavrov.

Foto Tanjug, Z. Mirković/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh