• Gradovi

  Berlinski „Petak-Klub“ uručio donaciju Petnici

  Predstavnici berlinskog „Petak-Kluba“ (Friday-Club) – građanskog udruženje koje broji više od 500 uspešnih i eminentnih berlinskih stručnjaka iz raznih oblasti berlinske politike, ekonomije, kulture, medija uručili su večeras donaciju naučno – istraživačkom centru Petnica.

  BEOGRAD – Predstavnici berlinskog „Petak-Kluba“(Friday-Club) – građanskog udruženje koje broji više od 500 uspešnih i eminentnih berlinskih stručnjaka iz raznih oblasti berlinske politike, ekonomije, kulture i medija, uručili su večeras donaciju Naučno-istraživačkom centru Petnica.

  Pomoćnik direktora Istrazivačke stanice Petnica Nikola Božić kaže da je klub iz Berlina odlučio da pomogne grupu mladih ljudi sa donacijom od 3.000 evra.

  Tom sumom, za šest mladih polaznika, omogućeno je da i ovog leta učestvuju na letnjim naučnim kampovima iz različitih oblasti, a u Petnici ima 18 različitih oblasti – prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

  „Klub iz Berlina bio je ovog proleća u poseti istraživačkoj stanici Petnica i mnogo im se svidelo kako radimo sa srednjoškolcima i studentima, kako izgleda prostor, laboratorije. Posebno im se svidelo što radimo sa mladima sa teritoriji cele bivse Jugoslavije, odnosno, svima onima koji razumeju srpski jezik“, ističe Božović.

  On je naveo da se i naredne godine planira nastavak saradnje sa klubom iz Berlina, i to ne samo kroz donatorstvo.

  „Iskoristili bi njihova znanja i iskustva da kao predavači dođu u Petnicu i prenesu nešto od svog životnog iskustva i ekspertskog znanja najmlađima u našoj zemlji“, rekao je Božović.

  Pošto je obrazovanje najbolja investicija u budućnost, „Petak – Klub“ je odlučio da da malu pomoć grupi srpskih tinejdžera, rekao je Horst Kern iz tog berlinskog kluba.

  Prema njegovim rečima, tako je potpisan ugovor o donaciji Kluba i Petnice o finasiranju letnjeg kampa za šest maladih srpskih studenata ove godine.

  On je naveo je bilo impresivno videti fascinatnu lokaciju za učenike, studente i nastavnike i oko 18 naučnih i tehnoloških disciplina organizovanih po radionicama, kursevima, istraživačkim kampovima.

  Navodeći da je većina aktivnosti Petnice namenjena tinejdžerima, on je istakao da je od 1982. Petnica organizovala više od 2.500 programa za gotovo više od 50.000 studenata i nastavnika.

  „Korisnici redovnih programa dolaze iz svih zemalja bivše Jugoslavije i to jednom godišnje, a Petnica organizuje programe na engleskom za strane korisnike“, rekao je Kern.

  Zamenik ambasadora Nemačke Aleksandar Jung je rekao da je Srbija višegodišnji i blizak politički, ekonomski i kulturni partner Nemačke.

  „Primera radi, ima više od 350 nemačkih kompanija koje rade u Srbiji, a nemački je drugi najčešći starni jezik koji se uči“, rekao je Jung.

  On je istakao da je srećan što je grupa „Petak-Kluba“ odlučila, ne samo da se upozna sa Srbijom, već i da da svoj doprinos donacijom najstarijem naučnom istraživačkom centru.

  Svečanoj dodeli donacije u Hotelu Metropol prisustvovao je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  Predstavnici berlinskog „Petak-Kluba“ (Friday-Club) se u Berlinu susreću svakog drugog meseca, uvek petkom i razmenjuju mišljenja o situaciji u Nemačkoj i svetu.

  „Petak-Klub“ predstavlja svojevrsnu platformu za dijalog u berlinskom društvu.

  Jednom godišnje „Petak-Klub“ organizuje putovanja u evropske političke i ekonomske centre kako bi pospešio saradnju sa inostranim partnerima, a ove godine posetili su Beograd.

  Preview

  HORST KERN

  Slide

  MARKO CADEZ

  Slide

  NIKOLA BOZIC I HORST KERN

  Slide

  NIKOLA BOZIC I HORST KERN

  Slide

  NIKOLA BOZIC I HORST KERN

  Slide

  URUCENJE DONACIJE CENTRU PETNICA

  Slide

  MARKO CADEZ

  HORST KERN

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com