Gradovi

Berto: Zemlje Balkana nisu zatvorile granice za izbeglice

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Nataša Berto izjavila je danas u Briselu da granice duž Balkanske migrantske rute nisu zatvorene, a da je EU u stalnim konsultacijama sa zemljama kroz koje ona prolazi.

Prema njenim rečima, mehanizam koordinacije dogovoren u Briselu prošle nedelje je tokom vikenda funkcionisao i zemlje su jedna drugu informisale šta se dešava na granicama.

„Koliko shvatamo nijedna granica nije zatvorena, ljudi prolaze i Evropska komisija će nastaviti da pomaže u komunikaciji među zemljama“, rekla je ona na redovnom brifingu za štampu.

Na pitanje da li je „koordinirana akcija“ kada Austrija zaustavi izbeglice iz Avganistana, a zatim Srbija i Makedonija učine to isto, Berto je rekla da je dogovor da dok ne bude na snazi odgovarajući program relokacije u Grčkoj i preseljenja u Turskoj potrebno da se koordinira upravljanje protkokm izbeglica duž balkanske rute.

„Ono na čemu insistiramo je da zemlje bar obaveštavaju jedne drugu o merama koje će preduzeti pre nego što ih preduzmu“.

Ona je rekla da joj nije poznato da avganistanski građani nisu propušteni na granici Makedonije i Grčke.

Na pitanje novinarke mađaskog Nepsabadšaga da li je Evropska komisija svesna priliva izbeglica iz Ukrajine na istočne granice EU, Berto je rekla da su videli izveštaje medija, ali da nemaju još podatke sa terena.

Srpske granice nisu zatvorene, izjavio je juče i vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić, navodeći da će na granici između Makedonije i Grčke sve zemlje koje su potpisale dogovor u Zagrebu prošle nedelje vršiti zajedničku profilaciju migranata.

„To konkretno znači da će migranti sa ratom zahvaćenih područja moći da se kreću zapadnobalkanskom rutom isključivo uz potvrdu koju budu dobili na grčko-makedonskoj granici, sa odgovarajućim pečatom i fotografijom“, rekao je Rebić u izjavi dostavljenoj medijima.

On je istakao da srpske granice nisu zatvorene, da u našu zemlju mogu da uđu svi koji poseduju važeću putnu ispravu i vizu, ukoliko je to potrebno, a da migranti sa ratom zahvaćenih područja u Srbiju mogu da uđu isključivo na graničnom prelazu Preševo.

On je istakao da i Srbija i druge zemlje koje su u Zagrebu potpisale izjavu o budućim merama prema migrantima, već uveliko na svojim teritorijama vrše profilaciju u skladu sa dogovorenim kriterijuma u Zagrebu.

„Važno je da sve zemlje na ruti kretanja iskažu jedinstvo i zajedno sprovedu sve mere kako bismo spremni dočekali prolećni i letnji talas, koji će sigurno biti znatno jači u odnosu na sadašnji broj migranata koji se kreću ovom rutom“, rekao je Rebić.

Foto Tanjug, N. Jovanović (arhiva, ilustracija)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh