Novosti online

Бесплатна вакцинација против пнеумококне инфекције – на чекању

Уколико се усвоји предлог Закона о заштити становништва од заразних болести, што се очекује у првој половини ове године, бебе у Србији ће бесплатно бити вакцинисане против пнеумококне болести, која је водећи узрок озбиљних обољења код деце и одраслих у целом свету. Реч је о инфекцији чији је узрочник бактерија пнеумокок, која се може наћи у брису грла и носа и код потпуно здравих особа, а изазива запаљење средњег ува, синуса и бронхитис, запаљење плућа и можданих овојница (менингитис), сепсу… Светска здравствена организација процењује да више од милион и по људи годишње умире од пнеумококне болести. У највећем ризику од оболевања су деца млађа од пет година, одрасли старији од 65 година и хронични болесници. Зато лекари сматрају да је веома важно да и код нас што пре буде уведена обавезна вакцинација против овог обољења.

– Пнеумококна болест може да остави трајне физичке последице за дете, попут ампутација шаке, као и смањене интелектуалне потенцијале. У Енглеској је израчунато да се у овој земљи троши око милион фунти за лечење детета са тешким последицама пнеумококне инфекције. Тренутно родитељи купују вакцину уколико желе да је дете добије. Када се закон усвоји, вакцину би требало бесплатно да добијају бебе које су навршиле шест недеља и то три дозе. Страхујем да се закон ипакнеће усвојити на пролеће, а ако се то одложи, бесплатна цепива деца неће моћи да добију пре 2018. године јер је потребно доста времена да се она поруче и набаве од добављача – појаснио је епидемиолог професор др Зоран Радовановић.

Досадашњи закон о заштити становништва од заразних болести није лош, али је стар већ 11 година, истиче прим. др Зоран Панајотовић, помоћник министра здравља, напомињући да је предлог нових прописа усклађен са онима у Европској унији.

– Научна сазнања у одређеним областима отишла су доста напред и зато су неопходне неке измене. Промене у вези са увођењем нове бесплатне вакцине у календар обавезне вакцинације и препорука родитељима да нека цепива треба дати иако се не налазе у том календару само су део овог закона. Боримо се за то да прописи „прођу” владу до краја овог месеца или почетком марта и да одмах иде у скупштинску процедуру на усвајање. Било би значајно да нови пропис буде донет најкасније у априлу – додаје др Панајотовић.

Пнеумококна вакцина је, сматра прим. др Драган Илић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, спасла многе животе деце која су имала пнеумококну инфекцију. Наш саговорник појашњава да нови закон дефинише и нову категорију која до сада није постојала у регулативи, а то је да држава препоручује вакцинацију од одређених болести, као што је на пример случај са вакцинацијом против инфекције хуманим папилома вирусом, који се сматра изазивачем рака грлића материце.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh