Gradovi

Bez dogovora EU o sporazumu sa Turskom

BRISEL – Lideri Evropske unije ne mogu da se dogovore oko sporazuma o turskom planu za rešavanje izbegličke krize, javio je Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU.

„Nekim zemljama se zaista dobada ideja ali ne mogu da prihvate dogovor večeras zbog veoma kratkog vremena za pripremu,“ rekao je taj zvaničnik.

Lideri tih zemalja će, kako navodi, pozdraviti ambicioznije predloge Turske ali ne mogu da usklade sve tačke sporazuma večeras.

„Potrebna su neka razjašnjenja. Radićemo intenzivno na tome narednih dna“, rekao je on.

Mađarska agencija MTI, u međuvremenu javlja da je premijer Viktor Orban stavio veto na direktno prebacivanje izbeglica iz Turske u Evropu što je bilo predviđeno nacrtom sporazuma EU i Turske

Sada se, kako navodi ta agencija, razmatra mogućnsot da se sklapaju posebni bilateralni sporazumi.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je nešto ranije da je Turska tražila dodatnih tri milijarde evra od EU za zbrinjavanje migranata na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodelu tih sredstava, prenose agencije.

U nacrtu sporazuma EU i Turske u koji je Rojters imao uvid kaže se da će EU udvostručiti iznos novca koji je ponudila Turskoj za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbeglica, a da će sirijske izbeglice biti direktno prebacivane iz Turske u EU.

Ovaj nacrt dokumenta pripremljen na samitu EU-Turska predviđa akcije koje obe strane treba da preduzmu kako bi se okončala migrantska kriza, prenosi britanska agencija.

Turska, shodno tome, treba da primi nazad sve iregularne migrante koji su iz te zemlje došli na grčka ostrva, dok bi EU potom trebalo da preuzme direktno iz Turske jednog sirijskog izbeglicu za svakog Sirijca koji readmisijom bude vraćen sa grčkih ostrva u Tursku.

Turska treba da efikasno sarađuje sa EU i UNHCR da osigura relokaciju Sirijaca u članice EU, na osnovu formule „za jednog Sirijca koji je readmisijom vraćen sa grčkih ostrva u Tursku, jedan Sirijac će biti relociran u zemlje EU“.

EU će ponuditi još tri milijarde evra do kraja 2018. godine za pomoć Turskoj, što je dvostruko više nego što je prvobitno planirano.

Brisel će pripremiti i otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Turske zemlje u Uniju.

EU će takođe uvesti viznu liberalizaiju za građane Turske do kraja juna, navodi Rojters.

Brisel treba da potpuno evakuiše izbeglice sa grčkih ostrva i snosi troškove readmisije.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh