• Gradovi

  Без гриже савести на касну вечеру

  Још један мит о исхрани је уздрман: две јапанске научнице су доказале да касна вечера нема већег утицаја на здравље, пре свега на болести срца и дијабетес.

  У студији објављеној у угледном медицинском часопису „Бритиш медикал џорнал – Исхрана, превенција и здравље” утврђено је да савет да се најмање два сата пре одлазак на починак ништа не једе, на дуге стазе, нема никаквог значаја за здравље.

  Многи лекари се, наравно, са овим закључком неће сложити, али ће људи који имају навику да касно увече једу или одлазе на вечере имати мало мању грижу савести.

  У Јапану чак постоји јавна препорука да од последњег оброка до одласка на спавање треба да прође најмање два сата и то најмање три пута недељно.

  Разлог за овај савет је уверење да касне вечере повећавају ризик за настанак болести које су повезане са нивоом шећера у крви, пре свега срчаних обољења и дијабетеса. Докторке Су Су Мо и Кијари Хаге, са универзитета Окајаме, поручиле су да метаболизам много више зависи од исхране и гојазности, довољне количина сна, избегавања алкохола, а посебно од престанка пушења.

  Оне су у свом истраживању испитанике поделиле у две групе: прва која је строго поштовала правило да између последњег оброка и одласка на починак прође најмање два сата и друге која није имала такво ограничење.

  Истраживање које је обухватило 1.573 особе, из једног мањег града у префектури Окајаме, трајало је три године, а резултат је био да између ове две групе није било никакве значајне разлике у нивоу шећера у крви. Две трећине испитаника су чиниле жене, а две трећине су били старији од 65 година и у пензији.

  У Јапану иначе особе између 40. и 74. године морају да одлазе на редовне провере здравља, које треба да смање ризик од настанка болести које се повезују са животним навикама и са годинама. Осим што им лекари мере шећер и крвни притисак, Јапанци добијају много препорука о здравом начину живота, међу којима је и поменути савет о двосатном размаку између вечере и одласка на спавање, које су ауторке студије преиспитале и довеле у питање.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com