• Društvo

  Bez nedozvoljene obrade podataka iz popisa stanovništva

  BEOGRAD – Direktori Poreske uprave i Republičkog zavoda za statistiku preneli su Povereniku za informacije od javnog značaja da nije tačno da su omogućili da se u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova obrađuju i lični podaci građana, koji su pribavljeni u popisu stanovništva, a kojim raspolaže RZS.

  Kako se navodi u saopštenju Poverenika, pokrenut je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Poreskoj upravi i Republičkom zavodu za statistiku, a direktori te dve institucije su u razgovoru sa poverenikom istakli da Poreska uprava nije tražila lične podatke građana od RZS, odnosno da Zavod nije stavio nikakve podatke Poreskoj upravi.

  Postupak nadzora pokrenut je nakon što su u pojedinim medijima objavljene informacije da će Poreska uprava u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova, obrađivati i lične podatke građana koji su pribavljeni u popisu stanovništva, a kojim raspolaže RZS.

  Poverenik je danas razgovarao sa direktorkom Poreske uprave Draganom Marković, a koja mu je pružila uveravanja da ta Uprava nije tražila lične podatke građana od RZS, kao i da obrada tih podataka nije bila nameravana, odnosno planirana.

  Marković je, kako se navodi u saopštenju, potvrdila da će sve eventualne aktivnosti PU da se odvijaju u skladu sa zakonima, odnosno u okviru ovlašćenja koju Uprava ima na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

  Poverenik je razgovarao telefonom i sa direktorom RZS Miladinom Kovačevićem koji je obavestio poverenika da nikakvi lični podaci nisu stavljeni na raspolaganje PU, kao i da se odnos RZS prema podacima dobijenim popisom stanovništva u potpunosti zasniva na Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji izričito predviđa da se ti podaci mogu koristiti samo u statističke svrhe.

  Kovačević je istakao da je Zavod povodom vesti objavljenim u pojedinim medijima već uputio demanti, ali da isti mediji nisu objavili.

  Kako se navodi u saopštenju, poverenik je od obe institucije zatražio pismeno izjašnjenje, polazeći od stava da bi takva obrada podataka o ličnosti bila u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, pa i sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

  Direktori obe institucije izjavili su da će postupajući po zahtevu Poverenika bez odlaganja dostaviti i pisano izjašnjenje.

   

  Foto Tanjug/O. Toskić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com