Novosti online

Без одобрења родитеља дечје слике не смеју бити реклама

Због фотографије малишана на насловници брошуре Предшколске установе „Бошко Буха” на Палилули, дељене у палилулским вртићима, Катарина Жежељ, заштитница Београђана, упозорила је да објављивање препознатљивих дечјих лица на страници огласног лифлета може бити у сукобу са Законом о оглашавању. Градски омбудсман 5. фебруара покренуо је поступак којим треба да се утврди да ли је руководство предшколске установе поступило супротно законским прописима. Тражио је од Марине Костић, директорке мреже вртића Палилуле, да до 20. фебруара достави писану изјаву и документ којим се потврђује да су родитељи деце одобрили да се спорна фотографија објави у брошури.

– Рок за достављање тражених докумената није истекао, а заштитник грађана Београда, исхитреном изјавом, допринео је медијском линчу и нарушавању угледа установе која има 780 запослених, 5.400 деце и више од 10.000 родитеља, корисника наших услуга. О томе сам обавестила републичког омбудсмана Сашу Јанковића, и како ми је саветовао, Катарини Жежељ сам послала захтев да објави деманти и извињење због начињеног пропуста – објашњава за „Политику” Марина Костић.

У пратећој документацији градском омбудсману, али и нашем листу, Костићева је доставила насловну страну брошуре која је изазвала ујдурму, али и потписе родитеља којима се одобрава фотографисање деце „у циљу васпитно-образовног рада, праћења раста и развоја, за потребе различитих активности уз сагласност предшколске установе”.

– На насловници летка пише „За запослене, за децу и родитеље, за Установу”, а како је флајер стигао до градског омбудсмана испитиваће надлежни. Испод цитираног наслова налази се „спорна” фотографија на којој су деца у костимима, на прослави 96. рођендана наше установе. Родитељи кажу да не могу своје малишане да препознају ни под лупом. Иста слика објављена је у „Палилулским новинама”, у мају 2015. Сваке године медији пропрате рођенданску прославу ПУ „Бошко Буха” у којој учествује око 250 деце и више од 50 запослених. Никада није било спорно да се снимци са тих догађаја објаве, имамо сагласност родитеља. Промоција рада установе је битан фактор и у складу је са стратегијом развоја ове делатности – наглашава Костићева.

Нада се да ће градски омбудсман „исхитреност” што пре исправити демантијем.

– Јавност је обавештена да је поступак покренут, не да је утврђено да је руководилац предшколске установе прекршио закон, што је у складу са добром праксом коју је установио републички омбудсман. И то је упозорење свима да се не играју личним добром као што је фотографија и да га не злоупотребљавају у изборној кампањи – каже за „Политику” Катарина Жежељ.

Чини јој се да није најбоље схваћен поступак контроле који у ПУ „Бошко Буха” спроводи заштитник грађана у складу са законом.

– Добили смо допис, али не и одговоре на питања и податке које смо у тражили. Поступак се и даље води. У рекламном материјалу који је предшколска установа штампала у поступку реизбора директора налазе се слике деце. Зато смо захтевали да се достави доказ да је пре објављивања летка директорка добила сагласност родитеља деце чији се ликови препознају. Питање није било да ли су родитељи сагласни да се деца сликају ради праћења раста и развоја, него да ли су сагласни да се те слике нађу у промотивном памфлету директорке у борби за реизбор – каже за „Политику” Катарина Жежељ.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh