• BG

  Biciklisti blokirali ilegalni motorni saobraćaj na Savskom nasipu u Novom Beogradu

  Oko 300 gradjana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, blokiralo je motorni saobraćaj na Savskom nasipu na kraju Bloka 45 iz protesta jer vlasti odbijaju da spreče nelegalni saobraćaj nasipom uz reku Savu koji štiti Novi Beograd od poplava.

  Udruženje gradjana „Ulice za bicikliste“ je potom saopštilo da je „i pored brojnih incidenata sa vozačima motornih vozila, biciklistička vožnja i blokada uspešno održana, i dogovoreni su novi protesti“.
  „Biciklisti podsećaju da nadležni odbijaju da obeleže biciklističku stazu na Savskom nasipu iako je ona definisana Generalnim urbanističkim planom kao postojeća biciklistička staza“, piše u saopštenju. Udruženje ukazuje da su uprkos tome „Sekretarijata za inspekcijske poslove i nadležna vodoprivredna preduzeća ignorisali brojne prijave za nelegalni saobraćaj na Savskom nasipu“.
  Biciklisti su se popodne, u okviru redovne mesečne 86. Kritične mase, okupili na Trgu Republike i, uz obezbedjenje saobraćajne policije, odvezli se na Savski nasip da bi, kako je bilo najavljeno, „pokazali da je nasip namenjen svim građanima“.
  Izgradnja u području Savskog nasipa i saobraćaj motornih vozila po nasipu su suprotni nizu zakona, medju kojima Zakonu o vodama i Zakonu o planiranju i izgradnji.
  Biciklisti i pešaci su ugroženi saobraćajem motornih vozila po nasipu, a ugrožen je i sam nasip jer nije izgradjen da bi podneo mlotorni saobraćaj kojim se ruši njegova geotehnička stabilnost, piše u saopštenju u kojem je ukazano da zbog nezakonitog motornog saobraćaja po nasipu, dalje od Bloka 45 nije bezbedno ni hodati, trčati, šetati.
  Medju domaćinima današnje protestne vožnje su bili i „Beogradskakriticnamasa“, udruženje „Savski nasip“, Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, „99 odsto Beograd“, Turistička organizacija „IBikeBelgrade“, „Blokovi.com“, Sportsko Udruženje „AK Sava“ i Nova stranka.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com