• Gradovi

  BiH izgubila donaciju zbog Izetbegovića i Čovića

  Bosna i Hercegovina najverovatnije će izgubiti donaciju SAD vrednu sedam miliona dolara, zbog neusaglašenih stavova trojice članova predsedništva, objavio je sarajevski portal Žurnal. Radi se o bezbednosnom sistemu PISCES koji je trebalo da bude instaliran u dosadašnji sistem bezbednosnih agencija BiH, ali su bošnjački i hrvatski članovi predsedništva Bakir Izetbegović i Dragan Čović konstatovali da taj sistem „nije kompatibilan“ sa postojećim sistemom, pa se zato ta donacija „ne može prihvatiti“.

  U aprilu ove godine vlasti SAD obavile su razgovor sa čelnicima ministarstva bezbednosti BiH, posle čega je zatražen formalni stav svih sigurnosnih agencija.

  Skoro sve policijske agencije, uključujući Graničnu policiju, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkciju za koordinaciju policijskih tela, dale su pozitivno mišljenje pa je sva dokumentacija upućena u Predsedništvo BiH.

  S obzirom na to da se u konkretnom slučaju ne radi o medjunarodnom ugovoru, nije se primenjivao Zakon o zaključivanju i izvršavanju medjunarodnih obaveza, što znači da je bila potrebna samo formalna odluka Predsedništva BiH kojom se daje saglasnost na prihvatanje donacije.

  Medjutim, na sednici održanoj početkom maja hrvatski član Predsedništva Dragan Čović je bio protiv toga da se ovo pitanje uopšte stavi na dnevni red, a nakon što je dokumentacija upućena na usaglašavanje Čoviću se pridružio i bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović.

  Mladen Ivanić je jedini bio za donošenje odluke o prihvatanju donacije, stoji u tekstu.

  Dodaje se da su Izetbegović i Čović bili protiv jer ih njihovi kadrovi u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH (OBA) i Graničnoj policiji izvestili da ovaj donirani sistem nije kompatibilan sa ranije ugradjenim sistemom koji su takodje donirale vlasti SAD.

  PISCES sistem omogućio bi brojne pogodnosti policijskim agencijama, navodi se u tekstu i pojašnjava da bi to značilo da ukoliko neko, na bilo kojem aerodromu sveta, čekira kartu za BiH, u sistemu agencija ove zemlje bi se odmah pojavilo to ime.

  Posle toga, policijske agencije bi mogle proveriti sva sumnjiva imena koristeći medjunarodnu bazu FBI, i tako bi dobile na vremenu da pripreme eventualnu akciju ukoliko osoba koja dolazi predstavlja sigurnosni problem.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com