Gradovi

BiH: Optužnica protiv 13 lica zbog zločina u Novom Gradu

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 lica, koja se terete za zločin protiv čovečnosti na području opštine Novi Grad (Bosanski Novi) tokom 1992. godine.

Optužnica ih tereti da su tokom juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane, Vojne policije i paravojnih formacija, kao učesnici napada, lično i direktno učestvovali u ubistvima, mučenju i progonu celokupnog civilnog bošnjackog stanovništva iz mesta Ekići i Alići, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

„Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuca optuženi lično i direktno, zajedno sa drugim licima, počinili ubistvo 27 civila muškaraca bošnjacke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali, pred njihovom decom i ženama, koji su gledali zlostavljanje“, navodi RTRS.

Optuženi se terete da su 1996. godine, u nameri prikrivanja zločina, učestvovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u reku, što je prouzrokovalo da tela samo devet žrtava budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini reke, gde su bačena, dok se za telima ostalih još traga.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Na spisku optuženih su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karalica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab, dodaje RTRS.

Foto bs.wikipedia.org

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh