Regioni

BIH: Za sada nema naznaka o novoj migrantskoj ruti

SARAJEVO – Zamenik ministra bezbednosti u BiH Mijo Krešić izjavio je danas u Sarajevu da bi EU morala da učini sve da ne nastane neka nova migrantska ruta, koja bi, kako je rekao, mogla da utiče na stabilnost značajnog broja zemalja u regionu.

Krešić je uveren da se mapa navodne nove rute izbegličkog talasa iz Sirije ka Evropi, čiji su autori neki zapadni mediji, neće dopasti nikome jer kroz BiH vode „nepristupačni tereni, brda i doline“.

„Cilj migranata koji dolaze iz Sirije i ratom zahvaćenih područja, jesu obećane zemlje, zemlje EU, a ne BiH. Smatram da EU mora učiniti sve da ne nastane neka nova migrantska ruta, koja bi mogla da utiče na stabilnost značajnog broja zemalja u regionu“, rekao je Krešić, preneli su mediji u BiH.

On navodi da, ako se eventualno i dogodi da preko te države i krene neki izbeglički talas, BiH mora da obezbedi tranzit migranata ka EU, bez licitacija o njihovom broju. Prema njegovim rečima, mnogo bi bolja ruta bila ona koja vodi preko Bugarske, Poljske i Rumunije, jer tim pravcem i sa najmanje prepreka migranti najlakše i najbrže mogu stići do svog cilja.

Krešić je istakao da ovde nije reč o njihovom odbijanju, nego samo o omogućavanju bržeg protoka ka EU.

„Ovde ne treba da uključujemo emocije nego, ako se izbeglice pojave, treba da delujemo prema već pripremljenim planovima, uz eventualne korekcije, kao što je to radila i Hrvatska. Iskreno, ja ne očekujem da će ta neka nova migrantska ruta prolaziti kroz BiH“, kazao je Krešić.

Nemačka N-tv objavila je juče skicu „nove rute“ kojom bi izbeglice koje traže spas u Evropi mogle da se kreću, prema kojoj bi oni mogli iz Grčke da krenu ka Albaniji, preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske ka Zapadnoj Evropi.

Do te promene bi, kako se navodi, moglo da dođe zbog novonastale situacije na grčko-makedonske granice i strožih mera kontrole i propuštanja izbeglica.

U Makedoniju, naime, dnevno može da uđe svega nekoliko desetina ljudi kako bi nastavili put ka Srbiji i zemljama Zapadne Evrope.

Regionalna TV N1 javila je ranije danas da im je u Ministarstvu bezbednosti BiH potvrđeno da za sada nema naznaka promene koridora za kretanje migranata sa Bliskog istoka ka Evropi.

Iz tog resora su za N1 rekli da za sada nemaju značajnijih informacija koje bi dale indicije da bi se izbeglice sa Bliskog istoka mogle zaputiti preko BiH idući ka Zapadnoj Evropi.

„Ministarstvo bezbednosti BiH i nadležne agencije aktivno prate situaciju u regionu vezano za izbegličku/migrantsku krizu. Za sada nema nikakvih informacija i naznaka promene koridora prema BiH. Ukoliko do toga eventualno dođe, Bosna i Hercegovina ima pripremljen plan delovanja sa sigurnosnog i humanitarnog aspekta za prihvat i tranzit izbeglica“, navodi se u odgovoru toj televiziji.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Agencija TANJUG

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh