Gradovi

Bil Gejts kontrolisao zaposlene putem registarskih tablica

VAŠINGTON – Koosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts otkrio je da je na početku svoje karijere bio veoma zahtevan šef koji je kontrolisao svoje zaposlene tako što je pamtio brojeve njihovih registarskih tablica i tako znao kada dolaze na posao, a kada napuštaju radno mesto.

Gostujući na radio emisiji „Desert Island Discs“ na BBC-u, Gejts je govorio kakav je bio šef sedamdesetih godina prošlog veka u vreme kada je njegova kompanija još bila u razvoju i zapošljavala „samo šačicu ljudi“.

Poznati biznismen i filantrop bio je veoma „težak poslodavac“ na početku karijere, poznat kao neko s kim se teško pregovara i ko je veoma zahtevan, navodi Dejli Mejl.

Gejts je priznao da je na početku rada u „Majkrosoftu“ bio „fanatik“ kada je u pitanju posao što je ponekad, kako je rekao, bilo loše po radnike.

„Svima sam znao brojeve registarskih tablica tako da sam mogao samo da bacim pogled na parking i tako vidim kada ljudi dolaze, a kada odlaze. Na kraju sam morao malo da se opustim jer je firma porasla“, rekao je on.

Gejts se tom prilikom osvrnuo i na svoj odnos sa osnivačem kompanije „Epl“ Stiv Džobsom.

„U nekim periodima bili smo dobri saveznici u poslu, a ja sam uradio originalni softver za Epl 2. Nekada je bio dosta težak, a nekada bi veoma ohrabrivao druge. Umeo je tokom rada da izvuče najbolje iz ljudi“, naveo je milijarder.

On je rekao da se divio dizajnerskim veštinama Džobsa.

„Stiv (Džobs) bio je neverovatni genije, a ja sam više bio inženjer od njega“, naveo je Gejts.

Gejts (60) je, takođe, priznao da je bio problematičan kao tinejdžer zbog čega su ga roditelji vodili kod psihijatra.

On je istakao da su ga roditelji naučili da „uzvraća društvu“, te on i njegova žena Melinda danas odvajaju od svog bogatstva kako bi pomogli siromašnim delovima sveta.

Njegov otac je bio uspešan advokat, a majka nastavnik, dodao je Gejts.

Kao dete, obožavao je knjige, naročito biografije, i razmišljao je da postane advokat ili naucnik kako bi mogao da „rešava teške probleme“, dodao je on.

U međuvremenu, postao je opsednut kompjuterima, te je provodio po pet sati dnevno učeći programiranje zbog čega je, kako je naveo, bežao iz teretane da bi unapredio svoje znanje.

On je istakao da je suosnivača „Majkrosofta“ Pola Alena upoznao u školi, a sa 19 godina je napustio studije na Harvardu kako bi pokrenuo kompaniju.

Do 1979. godine, kada je Gejts imao 23 godine, Majkrosoft je već zarađivao 2.5 miliona dolara godišnje.

AP Photo/Michel Euler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh