• Ekonomija

  Biobeng iz Niša pobednik takmičenja za najbolje preduzetničke ideje

  BIOBENGEkipa Biobeng, koju su cinile učenice Pravno poslovne škole iz Niša, osvojila je prvo mesto na takmičenju za najbolje preduzetničke ideje srednjoškolaca.

  Proizvodnja specijalnog biogoriva koje bi smanjivalo emisiju štetnih izduvnih gasova i potrošnju, ideja je niških učenica  na takmičenju “Mali preduzetnik”.

  One su, prema mišljenju žirija, najbolje osmislile i prezentovale svoj biznis plan.

  Pobedničku ekipu “BioBeng” čine učenice Anđela Milenković Hristina Stefanović, Miljana Nešić, Sara Veselinović i Kristina Ristić.

  Njihova ideja je proizvodnja biobutanola, specijalnog biogoriva koje bi moglo da bude dodatak svim drugim gorivima koja se sada koriste.

  Ono bi se prilagođavalo svim automobilima, a najvažnija stvar je što bi uticalo na zaštitu životne sredine, ali i na „džep“ građana.Visoka skola PEP

  Učenici “Druge ekonomske škole” iz Beograda, okupljani u timu “Veles organik”, bili su drugoplasirani, a njihova ideja je proizvodnja zdrave hrane i organskih proizvoda, koji ne sadrže GMO.

  To su bobice, čajevi i drugi proizvodi kojima bi snabdevali restorane i kafiće.

  Treće mesto je zauzeo tim “Spaljivači” iz smederevske Tehničke škole, a osmislili su spaljivanje opasnog medicinskog otpada.

  Finalno republičko takmičenje srednjih škola “Mali preduzetnik” održano je u Beogradu, a takmičilo se 9 timova čije bi ideje trebalo da nađu mesto na tržištu.

  Učenike i njihove projekte ocenjivao je žiri sastavljen od renomiranih privrednika i javnih ličnosti iz sfere biznisa, bankarstva i nevladinog sektora.

  srednjoskolciStručni žiri je ocenjivao biznis plan i veštinu njegovog prezentovanja, a neki od članova su obećali da će pomoći da ideje mladih i kreativnih preduzetnika nađu svoje mesto na tržištu.

  Tri prvoplasirane ekipe su nagrađene vrednim poklonima, a Nišlijke su dobile i besplatno putovanje u Veneciju.

  Inače, projekat je pre 4 meseca pokrenula Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo u Beogradu, a kažu da je za to vreme uspostavljena saradnja sa 10 gradova u Srbiji, među kojima je i Niš.

  Na takmičenju je ucestovalo više od 35 srednjih škola.

  Finalnom takmičenju prethodile su radionice o izradi biznis plana i veštini prezentovanja, a učestvovalo je preko 2.000 srednjoškolaca.

  LJ.P.

  foto: NOVOSTIDANA.RS

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. SLAVICA

   1. маја 2017. at 20:31

   SUPER JE DA POSTOJE I OVAKVI MEDIJI KOJI PRATE STA RADE I DOBRA DECA, A NE SAMO NARKOMANI I UBICE.
   SJAJAN TEKST I CESTITAM BIOBENGU! REDOVNO VAS CITAM I NAJBOLJI STE SAJT!
   POZDRAV IZ NISKE BANJE!

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com