• Novosti online

  BIRODI: Lažna bolovanja su oblik belog štrajka

  BIRODI: Lažna bolovanja su oblik belog štrajka, a on posledica eksplatacije i neostvarivanja prava na efektivno sindikalno organizovanje!

  Imajući u vidu da su lažna bolovanja oblik belog štrajka, a da je on posledica eksplatacije, loših uslova rada i izostanka efektivnog sindikalizma, Biro za drustvena istrazivanja (BIRODI) apeluje da nadležna ministarstva da provere uslove rada u fabrikama, da li su ti uslovi u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bi moralo prvo da proveri ambijent u kojem radnici rade i kakav je odnos poslodavca prema zaposlenim.

  Prethodna provera treba da obuhvati i mogućnost radnika da ostvare pravo na efektivno sindikalno organizovanje koje u Srbiji još uvek nije zaživelo u privatnom i privatizovanom sektoru.

  S druge strane, postavlja se pitanje zašto se država meša u ugovorni odnos između poslodavca i radnika kojeg je sam taj poslodavac izabrao da zaposli.

  Bez sagledavanja i radničke strane, ministarstva rizikuju da budu promoteri i podržavaoci kršenja prava radnika, odnosno budu promoter interesa (krupnog) kapitala i stranih investitora čije se subvencije plaćaju i od poreza tih istih radnika!

  BIRODI upozorava opasnom praksu da država, mimo Lekarske komore Srbije, vrši kontrolu rada lekara prilikom stručne procene da li određeni pacijent/radnik ispunjava sve medicinske uslove za korišćenje prava na privremenu sprečenost za rad.Na taj način se lekarska profesija stavlja u fukciju uskraćivanja prava radnika i oduzima pravo da samostalno obavlja svoju ekspertizu.

  LJ.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com