• BG

  Bista Dimitrija Tucovića vraćena na beogradski Trg Slavija

   

   

  Bista vodje socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, Dimitrija Tucovića vraćena je danas na Trg Slavija u Beogradu, postavljena na novi plato ispred Narodne banke Srbije, gde su je otkrili predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i direktor JKP „Pogrebne usluge“ Dragan Baltovski.

  Nikodijević je rekao da je spomenik sada mnogo pristupačniji gradjanima koji mogu da polože cveće i odaju mu poštu. spomenik je ranije bio a travnjaku u središtu tog trga, gde je tokom nedavne rekonstrukcije Slavije, postavljena fontana.

  „Drago mi je i što smo uspeli da završimo rekonstrukciju trga, ali i da vratimo spomenik pred samo obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog (Prvog svetskog) rata koja će biti u novembru. Dimitrije Tucović je bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je izgubio život. Mi smo zato dužni da čuvamo sećanje na Dimitrija Tucovića, ali i na sve one događaje važne za istoriju našeg naroda“, kazao je Nikodijević.

  On je rekao da će ove godine manifestacijom „Dani slobode“ od 20. oktobra do 1. novembra prvi put zajedno biti obeleženi Dan oslobodjenja Beograda u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com