Novosti online

Битка за Недићеву имовину

Мање је познато у јавности да су двојица рођене браће генерала Милана Недића, председника колаборационистичке владе Србије за време немачке окупације, Бошко и Милутин, пре више година судски рехабилитовани. Међутим, да би могло да се пређе на главно породично питање, односно повраћај имовине браће Недић која им је одузета после Другог светског рата, претходно мора да буде окончана и рехабилитација председника тобожње „владе народног спаса”. Додуше, ни у том случају није сигурно да би имовина била враћена, ако је веровати тврдњама директора Агенције за реституцију.

Само Дачић одговорио на писмо
Потомци Милана Недића су 2006. тражили да добију његове посмртне остатке, како би био сахрањен у породичној гробници.– Тражили смо од Министарстава унутрашњих послова и правде, као и од тадашњег председника владе Војислава Коштунице, да нам се каже где су посмртни остаци и да нам их предају. Одговорио нам је само Ивица Дачић и то неколико година касније, у време када је он био министар полиције. Написао нам је да МУП нема податке где се налазе остаци генерала Недића.

По речима Страхиње Секулића, ова институција самостално примењује и спроводи у дело Закон о враћању имовине и обештећењу, односно доноси одлуке у складу са законским одредбама.

– Захтев породице Недић постоји, он је примљен у агенцији, али о његовој садржини не би било коректно да говорим, јер је поступак у току. Ми не утврђујемо да ли је неко био ратни злочинац или није, али смо дужни да установимо, ако постоји сумња, да ли је неко био припадник окупационих снага. Ако јесте, онда не може да се врати имовина – наглашава Секулић, који није желео да прецизира детаље. Милан Недић, као сарадник окупатора, уклапа се у ту категорију.

Александар Недић, праунук Бошка Недића, рођеног брата Милана Недића, одбија да поверује у могућност да Агенција за реституцију и њен директор могу да оспоре захтев за реституцију имовине породице Недић, уколико судски процес за рехабилитацију буде окончан позитивно.

Према његовим речима, Српска либерална странка (која је у међувремену расформирана и сада се зове Српски либерални савет, СЛС) није поднела захтев за рехабилитацију генерала да би породица Недић дошла до имовине, него да би „истина о Милану Недићу изашла на видело”.

– СЛС је веома срећан што се наговештава да ће надокнада имовине која је одузета Јеврејима током Другог светског рата бити враћена. СЛС је, подсећам, још 2006, када је наш посланик у парламенту био академик Никола Милошевић, поднео предлог закона да се Јеврејима врати имовина конфискована од 1941. до 1944, али и она која је одузета јеврејским породицама које су од 1948. до 1953. отишле за Израел – подсећа генералов праунук.

Браћа Недић, Милан, Бошко и Милутин, поседовали су заједнички целу зграду и плац у Немањиној улици, где се сада налази нови објекат Народне банке Србије. У њиховом поседу је било око 40 ари Земунског парка и три куће које се налазе у Земунском парку и дан-данас. Преко пута Земунског парка је Вртларска улица, која је, како тврде наследници, практично цела била у поседу браће Недић, као њихови плацеви. Имали су и 15 хектара земље у Гроцкој, где је Милан Недић и рођен.

Имовина Милана Недића пописана је у тестаменту који је генерал написао уочи одласка на фронт, где је био заповедник Вардарске дивизије у Априлском рату. „Ја полазим у рат сутра 3. априла 1941. године. Господ Бог нека благослови нашу војску, наш народ и мајку Србију. Не знам какве ћу јуначке среће бити и да ли ћу се из рата жив вратити, зато са својом имовином чиним овакву расподелу…”, записао Недић 2. априла 1941, само четири дана пре почетка инвазије Хитлерове Немачке на Југославију. Документ је састављен 2. априла 1941, и оверен је у тадашњој Управи града Београда.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh