Novosti online

Битка за „Шенген”

Мало место Шенген, са 600 становника, лежи на тромеђи Луксембурга, Француске и Немачке. Мештани иду у Француску на провод, а у Немачку на пијацу. Да ли случајно одабрано, али када је на броду, који је пловио реком Мозел, 1985. године потписан Шенгенски споразум, овај градић постао је симбол европске слободе – путовања без пасоша и личне карте.

Мештани села на тромеђи где је настала тековина ЕУ свесни су да се ЕУ данас бори да одржи овај начин живота, суочена са највећом мигрантском кризом после Другог светског рата. Да ли ће Шенген остати без „Шенгена”?

Што се европске деснице тиче, споразум је већ покопан. За Марин ле Пен ЕУ је политичка и људска превара. Њен италијански колега Матео Салвини прославио се рекавши: „Када левичарска влада, као у Шведској, одлучи да протера 80.000 људи јер им није одобрен азил, то значи да је ’Шенген’ мртав.”

Док бодљикавом жицом деле Европу – чак је седам држава затворило границе, а Белгија последња – прича се о ограничењу слободе кретања на две године. Свака чланица би на шест месеци могла једнострано да уведе граничне контроле, с могућношћу продужења ове мере на две године.

Европа се суочава са једним од највећих изазова досад, али је Шенгенски споразум – уграђен у темеље ЕУ – превише значајан да би тек тако пао. ЕУ је првенствено економска заједница и функционише зато што нема граница. Процењује се да би економски трошкови пада „шенгенске зоне” у наредној деценији достигли 1,4 билиона евра.

Прошле недеље је председник Европског савета Доналд Туск поручио из Загреба да поштовање шенгенских правила нема алтернативу.

Који дан после је АФП објавио да ЕУ има „нацрт плана” за поновну примену „шенгенске зоне” слободног кретања. Да ли то значи да се Европа сложила да подизање ограда није прави пут? Да ли овом одлуком поручује да ће се за „Шенген” борити, како је саветовао Дитмар Нитан, социјалдемократски посланик Бундестага, заједно и снажно без егоизма?

Борбени план потпуног повратка отворених граница подразумева, наводи АФП, хитно формирање система обалске страже ЕУ и јачање спољних граница Грчке, главне тачке за улазак избеглица и миграната у Европу.

„Уколико све пропадне и буде неопходно увођење граничних контрола, то би значило рушење централног стуба процеса уједињења ЕУ”, преноси АФП изводе из документа.

А шта је Европа ако не живи као село Шенген?

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh