Gradovi

Bivši čuvar Aušvica u sudnici

BERLIN – U Nemačkoj je danas počelo suđenje bivšem čuvaru logora Aušvic Rejnholdu Haningu zbog saučesništva u ubistvu najmanje 170.000 ljudi.

Haning (94) je imao 20 godina kada je 1942. godine prišao nacističkim „Vafen S S“ snagama i postao čuvar u logoru u okupiranoj Poljskoj, gde su nacisti ubili više od 1,1 milion Jevreja, naveo je Rojters.

Tužilaštvo navodi da je Haning u logoru dočekivao jevrejske zatvorenike i da je moguće da ih je ispraćao do gasnih komora.

Haning je priznao da je bio čuvar, ali tvrdi da nema veze sa masovnim ubistvima, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Njemu se sudi u gradu Detmoldu i ovo će najverovatnije biti jedan od poslednjih sudskih procesa za nacističke ratne zločine.

Oko suda su bile raspoređene jake policijske snage, a Haning je ušao u zgradu pognute glave.

Kako se navodi, trajanje ročišta je ograničeno na samo dva sata zbog godina optuženog.

Haning je jedan od četvoro bivših nacističkih čuvara – tri muškarca i žena – koji će se narednih meseci naći pred sudom.

On je bio čuvar u Aušvicu do 1944. godine.

FOTO Patrik Stollarz/Pool Photo via AP

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

U Nemačkoj je danas počelo suđenje bivšem čuvaru logora Aušvic Rejnholdu Haningu zbog saučesništva u ubistvu najmanje 170.000 ljudi. Haning (94) je imao 20 godina kada je 1942. godine prišao nacističkim „Vafen SS“ snagama i postao čuvar u logoru u okupiranoj Poljskoj, gde su nacisti ubili više od 1,1 milion Jevreja. AP foto – Patrik Stolarc, Bernd Tisen

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh