• Novosti online

  Бивши радници „14. октобра” прете штрајком

  Крушевац – И после одласка у стечај Индустрије машина и компонената „14. октобар” (13. јануара 2016), више од хиљаду бивших радника те индустрије спремно је за штрајк, уз захтев за смену стечајног управника Зорана Милосављевића, због „погрешно обрачунатих камата”, чуло се на јучерашњој ванредној седници Председништва Већа Самосталног синдиката – Крушевац.

  Радници „14. октобра” пре покретања стечајног поступка добили су надокнаду по социјалном програму, уз очекивање да ће успети да наплате по 24 заостале зараде и законску камату. Међутим, износ камате, који им је обрачунао стечајни управник Зоран Милосављевић, није их задовољио. Њих 1.540 је, наводно, оштећено за износ од по стотинак хиљада динара понаособ, што заиста представља велики издатак, можда и тешко наплатив.

  – Послодавац је у случају „14. октобра” био дужан да у моменту доспећа, дакле у року од 30 дана након истека рока потраживања, исплати зараду. Од јануара 2013, од када нису исплаћиване зараде, закључно са 16. јануаром 2016, до момента увођења стечаја обрачунавају се камате. Закон о стечају тражи да се уз обрачун приложи и каматни рачун. Када сам, по налогу председника Већа Миленка Михајловића, разговарала са стечајним управником Зораном Милосављевићем, уз истицање неправилности које смо уочили, а то је да камата није рачуната од момента потписивања споразума са радницима до момента увођења стечаја, он ми је рекао: – Колегинице, ви мени подмећете клипове. Ја ћу овако да радим како радим, другачији обрачун нећу да признам – рекла је, поред осталог, Зорица Савић, шеф Правне службе Већа Самосталног синдиката.

  Поступањем стечајног управника „14. октобра” огорчени су сви учесници у јучерашњој расправи. Представник радника Мирољуб Анђелковић каже да је 1.540 радника закинуто за више од милијарду и сто хиљада динара, додавши да је друга ствар могућност наплате.

  Стечајни управник, Зоран Милосављевић, на телефонско питање дописника „Политике” – да ли су тачни наводи радника о погрешном обрачуну камате, врло кратко је одговорио:

  – Ваше питање није за мене, већ за Агенцију за приватизацију и пи-ар службу.

  Агенција за приватизацију је формално укинута, па се послови приватизације, односно стечаја, обављају у оквиру Министарства привреде. Питање смо проследили и њима, али на одговор још чекамо.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com