Novosti online

Bivši ruski predsednik Medvedev optužio Nemačku da vodi hibridni rat protiv Moskve

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev optužio je danas Nemačku da vodi „hibridni rat“ protiv Rusije, pravdajući prekid isporuka gasa Berlinu, kako je rekao, „neprijateljskim“ ponašanjem Nemačke, u jeku sukoba u Ukrajini.

Ova izjava dolazi u vreme kada su odnosi izmedju Nemačke i Rusije, već narušeni ukrajinskim sukobom, dodatno zaošterni posle ruskog prekida isporuka gasa preko gasovoda Severni tok.

„Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da ‘Rusija nije više pouzdan snabdevač energije’. Prvo, Nemačka je neprijateljska zemlja, drugo, ona je uvela sankcije celoj ruskoj privredi (…) i ona isporučuje ubojito oružje Ukrajini“, rekao je Medvedev, koji je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije, u poruci objavljenoj preko Telegrama.

„Drugim rečima ona je proglasila hibridni rat protiv Rusije. Nemačka se ponaša kao neprijatelj“, napisao je on dodajući da je „taj čika (Šolc) iznenadjen što se Nemci suočavaju sa malim teškoćama sa gasom“.

Ruski Gasprom je u petak objavio da potpuno prekida isporuke gasa preko gasovoda Severni tok, koji je u subotu trebalo ponovo da proradi posle trodnevnog prekida radi redovnog remonta, navodeći kao razlog curenje ulja na jednoj turbini.

Evropljani koji podržavaju Ukrajinu u ruskoj agresiji, ocenjuju da se Moskva služi izgovorom da bi ih ucenjivala oko energije pred predstojeću zimu, dok više zemalja strahuje od nestašica.

Iako je jako zavisna od ruskih energenata Nemačka može pregroditi ovu zimu rekao je ranije danas Šolc, ocenjujući da Rusija nije više „pouzdan snabdevač energije“.

Ruske vlasti optužuju evropske vodje da su odgovorni za teškoće oko isporuke gasa navodeći da zbog sankcija uvedenih Moskvi da bi je kaznili zbog ofanzive u Ukrajini, gasovod Severni tok ne može da dodje do opreme koja mu je neophodna.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio je, taklodje danas, da evropske vodje imaju „apsurdan“ način rukovodjenja krizom gasa.

„Ti političari će učiniti da njihovi gradjani umru od cerebrovaskularnih poremećaja, kada vide svoje (ogromne) račune za struju“, rekao je Peskov.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh