Gradovi

Bjornstad: Dati više slobode pojedincima u kompanijama

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je danas da se poslovanje kompanija u Srbiji može poboljšati ukoliko se da više slobode i odgovornosti pojedinicima unutar kompanije.

BEOGRAD – Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je danas da se poslovanje kompanija u Srbiji može poboljšati ukoliko se da više slobode i odgovornosti pojedinicima unutar kompanije.

Na predstavljanju novog modela menadžmenta iz norveške kompanije za naftu i gas „Statoil“ u Beogradu, ambasador je rekao da je cilj da se pokaže da se tim modelom povećava odgovornost, ali i kreativnost pojedinaca.

„Dobijete više odgovornosti, ali u isto vreme dobijate i više slobode. O vašem radu prosuđuje se na osnovu rezultata, a ne na osnovu toga koliko novca ste potrošili“, rekao je norveški ambasador za Tanjug.

On je naveo da je „Statoil“ javno-privatna firma, ali da njihov model samoregulativnijeg upravljanja može biti primenjen u firmama u Srbiji.

„Lakše je primeniti u privatnom sektoru, ali nije nemoguće da bude primenjen i u javnom sektoru i to je ono što mi pokušavamo i ovde u ambasadi“, dodao je on.

Zamenik direktora „Statoila“ Bjarte Bogsnes kazao je da je ta naftna kompanija napustila tradicionalno rukovođenje, kako bi obezbedila lidersku poziciju.

„Naša zvezda vodilja ne sme biti da idemo lakšim putem, nego da radimo ono što je dobro za poziciju kompanije. Liderska pozicija i ne treba da bude laka“, rekao je on.

„Statoil“ je norveška kompanija za naftu i gas koja posluje u 34 zemlje, ima 20.000 zaposlenih i promet od oko 90 milijardi američkih dolara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh