Regioni

Bjornstad: Srbija može biti u EU i imati dobre odnose sa RUS

BEOGRAD – Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad izjavio je danas da je ulazak u EU odličan za Srbiju, ali smatra i da Srbija može zadržati dobre odnose sa Rusijom ako uđe u EU ili NATO.

On je za „Blic“ rekao da Norveška podržava napore Vlade Srbije u evrointegracijama, kao i da Srbija sama treba da odluči i da li želi da kao Norveška bude članica NATO, ali siguran je da bi bila dobrodošla.

„Najvažnije za Srbiju je sada da ipak ide u EU jer je veća integracija u evropsku porodicu bolja za stabilizaciju. Nisu sve EU članice u NATO i tu nema problema, ali one svakako sarađuju na druge načine u odnosu na to kako Srbija sarađuje. To svakako znači i određene razlike u srpskoj spoljnoj politici“, rekao je on.

Norveški ambasador je rekao i da Srbija može zadržati dobre odnose sa Rusima ako uđe u EU ili NATO, ali da države članice i one koje tome teže moraju da prate evropsku zajedničku spoljnu politiku.

„Možete imati dobre odnose s Rusijom, ali morate igrati po zajedničkim pravilima, jer je EU familija nacija i biće teško ući u tu naciju, a da otvoreno ne kažete ‘Da, mi podržavamo vaša pravila“. Neki srpski političari nisu od pomoći po tom pitanju“, dodao je ambasador.

Ambasador je za „Blic“ rekao da je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim se sastao 8. novembra, razgovarao o prioritetima saradnje za narednu godinu.

„Važno je da naglasimo da podržavamo napore srpske vlade kada se radi o evrointegracijama i složili smo se oko nekoliko stvari, sve što je vezano za javne nabavke, zakon o konkurenciji, regulisanje otpada“, naveo je norveški ambasador za „Blic“.

On je rekao da je bitna i reforma javne administracije, kao i saradnja u oblasti vladavine prava.

„Takođe je važno da počnemo da radimo na ekonomskom i društvenom razvoju juga Srbije“, dodao je on.

Upitan da li Srbija može biti kao Norveška, koja nije zemlja članica EU, norveški ambasador je rekao da je izbor na srpskom narodu.

„Dokle god srpska vlada želi u EU, mi ćemo je podržati, jer mislimo da je to odlično za Srbiju. Članstvo će podići standarde i stabilizovati državu i region, povećati trgovinsku razmenu..“, izjavio je on.

Ambasador je ocenio i da su za članstvo u EU, obično najvažniji detalji, a za Srbiju je to normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

„Ne zaboravite da Srbija ima veću trgovinsku razmenu s Kosovom nego s Rusijom i postoji ogroman potencijal da se ona poveća bez obzira na nesuglasice“, kazao je on.

Norveški ambasador je čestitao republikancu Donaldu Trampu na pobedi na izborima za predsednika SAD i dodao da će Norveška sarađivati sa njim.

Foto Tanjug/ D. Kujundžić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh