Svet

Blage reakcije EU na preuzimanje Zamana

O odluci suda u Istanbulu na marginama samita u Briselu

* „Taj proces je potpuno legalan“, rekao turski premijer Ahmet Davutoglu

Autor: M. K.

Ankara – Saradnja sa Turskom ne znači da ne treba da budemo krajnje budni prema slobodi medija. Ja jesam – izjavio je juče u Briselu, povodom odluke turskih vlasti da preuzmu kontrolu nad najvećim listom u zemlji, predsednik Francuske Fransoa Oland. On je to rekao na margini samita EU-Turska posvećenom izbegličkoj krizi u kojoj se od Ankare očekuje da zauzda kretanje izbeglica ka Evropi.

Prethodno je za odluku turskog suda rekao da je „neprihvatljiva“ i protivna evropskim vrednostima francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero. „To nije prihvatljivo. Ne možemo da želimo da se približimo evropskim standardima a da ne poštujemo pluralizam medija. To je očigledno i to smo nedvosmisleno rekli Turcima“, rekao je Aro za francuski Inter radio, preneo je Rojters.

Ocena šefa francuske diplomatije je usledila nekoliko dana nakon što je sud u Istanbulu doneo odluku da se medijska grupa Zaman, koja uključuje novinsku agenciju Čihan, dnevne listove Tudejs zaman i Zaman, jedan magazin i izdavačku kuću, stavi pod kontrolu države 4. marta. Smatra se da medijska grupa ima veze sa islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom, koji se nalazi u Sjedinjenim Državama, a koji služi kao inspiracija pokretu Hizmet. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) sada optužuju Gulena da je uspostavio i da predvodi terorističku organizaciju, čiji je cilj da sruši Vladu preka simpatizera u policiji i drugim državnim institucijama.

Vlada nije učestvovala u donošenju sudske odluke u vezi sa imenovanjem upravnika medijske grupe, istakao je turski premijer Ahmet Davutoglu, dan nakon što je odbor preuzeo kontrolu nad Zamanom usred žestokog obračuna policije i demonstranata. „Naša Vlada nije imala uticaja u tome. Odluka koju su doneli pravosudni organi će biti sprovedena“, rekao je Davutoglu za turski privatni kanal A Haber u programu uživo, posvećenom odluci istanbulskog suda da se medijska grupa Feza Gazetečilik stavi pod kontrolu upravnog odbora.

„Taj proces je potpuno legalan. Niko ne treba da okleva kada je reč o slobodi medija u Turskoj. Ovde je optužnica u kojoj se navodi nekoliko krivičnih dela, uključujući pranje novca, koje je počinila paralelna država (navodni gulenisti). Tela koja upravljaju ovom operacijom su pravosudna tela“, rekao je Davutoglu.

Turska policija je rasterala demonstrante koji su se okupili zbog sudske odluke u vezi s medijskom grupom Zaman, samo dan nakon što je sud imenovao upravni odbor koji će uspostaviti kontrolu nad medijskom grupom. Policija je na učesnike protesta bacala suzavac, nakon čega su oni pobegli u sporedne ulice. Upravnici su ušli u sedište medijske grupe Feza Gazetečilik u policijskoj pratnji. U međuvremenu su otpušteni glavni urednik Zamana Abdulhamit Biliči i kolumnista Tudejs zamana Bilent Keneš.

Pokret Hizmet ne želi da ima direktnu političku ulogu u Turskoj, već deluje preko mreže svojih članova, koji su aktivni u raznim profesijama, uključujući policiju i obrazovni sektor. Godinama je bio u bliskom, ali diskretnom savezništvu sa AKP. Do raskola je, međutim, došlo 2013. nakon razmirica u vezi s politikom prema Kurdima, Izraelu i Iranu, kao i predlozima da se zatvore škole koje kontrolišu gulenisti. AKP radi na tome da ukloni guleniste sa uticajnih pozicija, a Gulen je optužen da radi na rušenju Vlade.

Prema pisanju Gardijana, kada bi Zaman bio jedini primer lošeg tretiranja medija u Turskoj, mogao bi se smatrati odrazom sukoba AKP-a i Hizmeta. Međutim, novinari svih vrsta se stalno zastrašuju, preti im se tužbama i stavljaju se u pritvor. Na izdavačke i medijske kuće se vrši stalan pritisak da se otpuste kolumnisti koji se ne dopadaju Vladi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh